Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добре подготвен и балансиран". Правителството одобри проекта за Бюджет 2024


Премиерът Николай Денков в сградата на Министерския съвет
Премиерът Николай Денков в сградата на Министерския съвет

Министерският съвет (МС) одобри проекта за държавен бюджет за предстоящата 2024 г., съобщи пресцентърът на правителството в петък.

Новината идва две седмици след като министърът на финансите Асен Василев представи готовия проектобюджет. Акцентите в него включват увеличаване на минималната заплата до 933 лв., 11% увеличение на пенсиите и инвестиции от над 12 млрд. лв.

Проектът, одобрен от МС, предвижда още брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 3,2% през 2024 г. По отношение на данъчната политика се планират по-добра събираемост на приходите и предотвратяване на укриването на данъци и осигуровки.

Осигурителната политика включва увеличаване на максималния осигурителен праг - от 3400 на 3750 лв.

Правителството също така одобри в бюджета да се включи предоставянето на допълнителни средства за образование, социални услуги, здравеопазване и спорт. Очаква се средната пенсия през 2024 г. да достигне 883 лв.

В сферата на отбраната бюджетът за 2024 г. планира средствата да нараснат до 2,05% от БВП.

В началото на извънредното заседание на МС в понеделник премиерът Николай Денков каза, че бюджетът е „много добре подготвен и балансиран“.

„Бюджетите не са просто таблици с числа. От тях зависят заплатите, строежът, поддръжката и ремонтите на пътища, училища и болници. От тях зависи развитието на регионите, буквално съдбата на всеки един гражданин на България“, каза премиерът, цитиран от БТА.

Денков очаква парламентът да одобри бюджета с минимални корекции и да го приеме в кратък срок, за да може той да влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Преди няколко седмици две от партиите, подкрепящи правителството, поставиха условия за приемането на бюджета. ГЕРБ и ДПС поискаха в проекта да бъдат вписани исканията на общините, за да гласуват в полза на проекта.

Останалите партии в парламента - БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ заявиха, че няма да подкрепят бюджета.

Бюджетът за 2024 г. трябваше да бъде внесен в парламента до 31 октомври, но депутатите удължиха законовия срок заради местните избори.

Забавяне има и при приемането на данъчните закони, които трябва да бъдат одобрени от Народното събрание, преди да се гласува проектобюджетът.

В петък, когато МС одобри Бюджет 2024, депутатите приеха данъчните закони на първо четене.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG