Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев призова света да осъди плановете за руски избори в окупираните земи


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна призова държавите по света да не изпращат наблюдатели за руските президентски избори, които Москва смята да организира и на украинска територия.

В декларация, с която осъжда руските намерения, украинското външно министерство казва, че всеки външен наблюдател на изборния процес ще понесе наказателна отговорност по украинското законодателство.

Новината идва седмици след съобщението на Москва, че предстоящите президентски избори ще се проведат на всички руски територии, вписани в конституцията на страната. Това означава и 5 украински района, които Русия смята за свои - полуостров Крим, както и областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Руските президентски избори ще се проведат в рамките на три дни - между 15 и 17 март 2024 г. Владимир Путин вече съобщи, че ще се кандидатира за пети мандат. Той управлява Русия като президент или премиер от 23 години.

Организацията на изборите предвижда и гласуване на открити неформални места, близо до домовете. По този начин Русия проведе и референдуми в окупираните територии през 2022 г. Те преминаха в условията на активни бойни действия и без да има закон, правилник, избирателни списъци, изборни комисии и информация за броя на живущите в съответната територия.

Референдумите бяха за присъединяване на украинска територия към Русия. Въз основа на гласуването Москва анексира тези земи. Въз основа на анексията тя организира там и предстоящите руски президентски избори.

С изключение на Крим, който Русия завзе през 2014 г., нито една от останалите области не са под пълен военен контрол на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG