Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голата вечеринка" на Путин. Стриптийз по време на чеченската война


Колаж: Свободна Европа
Колаж: Свободна Европа

Клубно парти в Москва унищожи кариерите на десетки руски звезди от шоубизнеса. "Голото парти“ ядоса властта в Кремъл заради войната в Украйна. Преди 24 години обаче Владимир Путин също присъства на стриптийз парти. Както сега, така и тогава, Русия участва във война – втората чеченска.

Отмяна на концерти и участия в корпоративни събития, иск за милиард рубли и данъчни проверки, прекратяване на рекламни договори. Това са само малка част от последствията от т. нар. „голо парти“ на блогърката Анастасия Ивлеева. Съдът в Москва призна събитието за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“, а звездите на руската поп сцена започнаха масово да се извиняват.

Ивлеева публикува видео покаяние. Тя е изправена пред обвинения за укриване на данъци. Московският клуб "Мутабор", където се проведе партито на Ивлеева, е запечатан.

"Патриотичната общност" в Русия настоява за строги наказания за участниците. По време на среща с официалния говорител на Кремъл Дмитрий Песков певецът Филип Киркоров каза, че е попаднал на партито почти случайно. Това обаче провокира нова гневна вълна сред т.нар. Z-блогъри.

Причината за всички тези събития е т.нар. "голо парти" на известни личности от медиите и шоу бизнеса.

"Почти голи“

Всичко започва вечерта на 20 декември, когато инфлуенсърката Настя Ивлеева кани популярни личности в клуб "Мутабор" в Москва с дрескод "почти голи". Партито е посветено на откриването на изложба с непубликувани снимки за списание „Плейбой“. Ивлеева е известна руска блогърка, която има близо 20 млн. последователи в социалните мрежи.

Снимки от партито показват, че дрескодът е спазен. Ивлеева е с прозрачно бельо, певецът Филип Киркоров с мрежесто трико и блестящи боксерки, а сред гостите има и такива, които са само с един чорап.

Блогърката Настя Ивлеева позира по време на партито.
Блогърката Настя Ивлеева позира по време на партито.

Снимките и видеозаписите от партито предизвикаха възмущение сред близките до властта активисти. Участниците в тържеството са обвинени в „пропаганда на ЛГБТ“. Много „патриотични“ блогъри пишат, че участниците в партито са „предатели заради необузданото им забавление в момент, когато руските войници умират в Украйна“ и поискаха те да бъдат подложени на възможно най-суровите наказания.

Известни артисти и медийни личности публикуваха извинения. Певецът Филип Киркоров каза, че „в живота на всеки има моменти, когато влизаш през грешната врата. В тези трудни времена, героични времена, артист от моя калибър, народен артист, не може и не бива да бъде толкова безотговорен, когато участва в различни събития“.

Колегата му Дима Билан каза, че е бил „прилично облечен“ и не е останал дълго на партито. Организаторката на събитието каза, че то е било „закрито, на него не се е случило нищо незаконно“.

На фона на публичния линч, на който са подложени руски популярни личности, Свободна Европа припомня, че организирането на забавления в критични моменти не е чуждо и на руската политическа класа.

"Скъп гост"

Годината е 1999. На 25 декември около 19:00 часа, служители по сигурността на президента на Руската федерация обграждат нощен клуб "Луна" в Санкт Петербург. Те се подготвят за посещението на Владимир Путин. Тогава той е министър-председател, а дни по-късно е назначен за временно изпълняващ длъжността президент. По същото време Русия води война в Чечня.

"Поеха охраната на всички помещения, входове и изходи, ограничиха движението по Вознесенски проспект. Поставиха охрана в кухнята, провериха сертификатите за качество на храните, безалкохолните и алкохолните напитки", пише тогава "Независимая газета".

Клуб "Луна“ е известен със своите еротични партита и започва да работи през 1994 г. Той се намира в сградата, където под надпис „Традиции и стабилност“, сега се помещава Държавният университет по промишлени технологии и дизайн на Санкт Петербург.

Репортерът на „Независимая газета“ Бесик Пипия казва, че Путин е посещавал „Луна“ и като заместник-кмет на града. През 2016 г. бизнесменът Максим Фрейдзон разказва в интервю за Радио Свобода, че бъдещият президент не само е посещавал този клуб, но и е провеждал бизнес срещи там. Фрейдзон твърди, че Путин е вземал подкупи за регистриране на частна собственост върху градска собственост и обработване на документи и лицензи, за които той отговаря като заместник-кмет. Досега Кремъл не е коментирал тези обвинения. Фрейдзон казва, че самият той се е срещал с Путин в „Луна“ поне три пъти. „Беше обикновен стриптийз клуб, зад бара имаше момичета, с които можеше да влезеш в стаята“, казва Фрейдзон.

През декември 1999 г. Путин идва в „Луна“ с няколко министри от своето правителство, които сядат на втория етаж точно срещу сцената, пише „Независимая газета“. Гвоздеят на програмата по време на посещението на Путин е еротичното шоу "Лунна феерия".

Според руския таблоид "Експрес газета" в шоуто има всичко: „любов с наложници в горещата пустиня, омайният танц на жена-змия, любов между рецепционистка и прислужница, темпераментна корида, в която мощен бик и крехко момиче тореадор се състезават в ловкост“.

След края на шоуто Путин оставя автограф на клуба с пожелание за „щастие през новото хилядолетие“. След това автографът на Путин е гравиран върху метална плоча и окачен в рамка на стената на клуба.

Автографът на Путин в "Луна".
Автографът на Путин в "Луна".

Докато Путин гледа шоуто в клуб „Луна“, пазен от президетската охрана, втората чеченска война е в разгара си. Тя започва през август 1999 г. като само по официални данни Русия е загубила повече от 7000 войници и офицери.

"Само за възрастни“

В Русия не е необичайно високопоставени лица да посещават кабарета и нощни клубове.

На 26 декември 2022 г., докато руската армия отново обстрелва наскоро изоставения Херсон, движението в центъра на Санкт Петербург почти спира. Много улици са блокирани заради гостите на неформалната среща на върха на президентите на Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Срещата в президентската библиотека приключва бързо. Президентите са качени на автобус и откарани в развлекателния „Ленинградски център“. Според пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко неформалната част на срещата е продължила при закрити врати още седем часа.

„Ленингардски център“ е известен като „пространство за шоу, театър, център на съвременната развлекателна култура, предлагащ изкуство отвъд формати и рамки”. Гвоздеят на кабаретната програма е постановката „Бягай преди полунощ“ - „най-смелото новогодишно представление само за възрастни“.

Посещението на заведения, в които има програма за възрастни, изглежда е новогодишна традиция за Владимир Путин. Руският президент е казвал публично, че е присъствал на стриптийз и по време на работата си в Германия.

През 2021 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува разследването „Дворецът на Путин“, където според строителните планове има отделна стая с пилон за стрийптиз.

На 26 декември 2023 г., в деня, когато Филип Киркоров публично се извини за участието си в „голото парти“, в Санкт Петербург отново се проведе неофициална среща на върха на ръководителите на Общността на независимите държави. Този път програмата му не включваше посещение на „Ленинградски център“. Вместо това на гостите беше организирана обиколка на царските имоти в Ленинградска област. Програмата включваше кукерски боляри, коледарски песни и изпълнение на виолончелиста Сергей Ролдугин.

Форум

XS
SM
MD
LG