Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията обжалва избора на Атанасова и Белазелков. "Възраждане" призова Радев да провали клетвата им


Петър Петров от "Възраждане", заобиколен от депутати от ИТН и БСП
Петър Петров от "Възраждане", заобиколен от депутати от ИТН и БСП

Опозиционните партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) ще внесат обща жалба до Конституционния съд (КС) срещу решениятa за избора на конституционни съдии от квотата на парламента. Това каза Петър Петров от „Възраждане“ в присъствието на депутати от БСП и ИТН.

За членове на Конституционния съд бяха избрани депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, които бяха предложени от депутати и лидерите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Във вторник президентът Румен Радев обяви, че сезира КС за избора. Преди това четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха Народното събрание (НС) да отмени това свое решение.

Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден.

Атанасова и Белазелков трябва да положат клетва като конституционни съдии този петък.

От проруската "Възраждане" призоваха в декларация Радев да провали клетвата като не участва на церемонията за двамата нови конституционни съдии.

Такава възможност не съществува в Конституцията. Въпреки това, през 2012 година президентът Росен Плевнелиев бойкотира Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност. Тогава той напусна залата, когато дойде редът за клетва на Марковска, заявявайки, че е негов дълга да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси.

Радев иска изборът Атанасова и Белазелков да бъде определен за противоконституционен по две причини. Първата е нарушаване на чл. 91б от Конституцията, който задължава НС да спазва принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи. И двете кандидатури бяха внесени в последния възможен момент без обществено обсъждане и бяха гласувани по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите.

Втората причина за сезиране на КС според него е, че Атанасова и Белазелков са избрани с 9-годишен мандат. Това е в противоречие с решение на самия КС, че срокът на мандата им трябва да бъде 7-годишен.

Съдиите в КС се избират на квоти от парламента, президента и двете върховни съдилища. От ноември 2021 г. КС работи в непълен състав. Тогава изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG