Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отправи нови атаки над Киев и други градове. Повечето ракети са отблъснати


Архивна снимка. Украинската противовъздушна отбрана прихваща дрон "Шахед" във въздуха по време на въздушна атака на Русия срещу Киев, 30 май 2023 г.
Архивна снимка. Украинската противовъздушна отбрана прихваща дрон "Шахед" във въздуха по време на въздушна атака на Русия срещу Киев, 30 май 2023 г.

Русия е нанесла нови ракетни удари по украински градове, включително Киев, Лвов, Днепър и Запорожие, съобщиха местните власти в четвъртък.

Новината идва, след като в началото на годината Русия засили атаките си срещу Украйна, в резултат на което бяха убити десетки хора, а стотици бяха ранени. Това е второто руско ракетно нападение за февруари.

Ройтерс пише, че са били ударени общо седем украински области, като при атаката са били повредени жилищни и търговски сгради и има най-малко шестима ранени. Рано сутринта във всички региони на Украйна беше обявена въздушна тревога заради изстрелване на ракети от Русия.

Ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко каза, че всички ракети, насочени към града, са били свалени и няма жертви. Въздушната тревога в столицата е продължила повече от два часа.

Властите в западния град Лвов съобщиха, че е ударено инфраструктурно съоръжение, както и че прозорците на няколко сгради са били изпочупени от експлозии в града. Регионалният губернатор Максим Козицки съобщи и за двама ранени при атаката, за щети по жилищни сгради и лични автомобили.

Инфраструктура е била поразена още в западната Хмелницка област и град Запорожие на югоизток, където има четирима ранени, а училище и магазин са повредени.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в края на януари, че през 2023 г. Русия е изстреляла повече от 330 ракети от различни типове и приблизително 600 атакуващи дрона над Украйна. ООН регистрира 641 случая на цивилни смъртни случаи или ранени в Украйна през януари след удари от руската армия. Москва отрича да е обстрелвала цивилни в Украйна от началото на пълномащабната инвазия, въпреки доказателствата за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG