Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще те намерим". Бедна жена се "сдобива" с фирма, зад която стоят влиятелни хора. Защо не може да се измъкне


Виолета Виденова, собственичка на дружество "Дитекс БГ"
Виолета Виденова, собственичка на дружество "Дитекс БГ"

Бедна жена приема да стане собственичка на фирма в замяна на 150 лв. на месец. Предложението идва от жена, която по-късно заема пост в община Своге, и минен специалист. През фирмата минават стотици хиляди левове, за които собственичката не знае. Опитва да закрие фирмата, но получава отказ и заплахи.

Преди над 10 години Виолета Виденова - бедна и безработна жена, се съгласява да стане собственик на ново дружество в замяна на 150 лв. на месец.

Предложението по думи на Виденова идва от днешната заместник-кметица на град Своге Нина Копринджийска и предприемача Димчо Алексиев.

"Аз вече знам, че съм направила грешка", казва Виденова пред Свободна Европа.

С времето тя спира да получава обещаната сума. Започва да се притеснява, че с дружеството, на което формално е собственик - "Дитекс БГ", може би се случва нещо съмнително. Жената се премества в град Лом. Когато моли фирмата да бъде закрита обаче, Копринджийска - по думите на Виолета, отлага и започва да я заплашва.

"Тя каза: Не ме интересува, ако не дойдеш, ще дойдем в Лом (...) и на морето ще те намерим", казва още Виденова. Накрая формалната собственичка на бизнес решава да се свърже с адвокат. Той казва, че също е бил подложен на натиск.

Г-жа Копринджийска отрече в телефонен разговор пред Свободна Европа да има нещо общо с дружеството и каза, че "да пишете материал с имена срещу някого, за който не сте сигурни, не знам колко е добре за вас."

На въпрос към г-н Алексиев дали има общо с "Дитекс БГ", той отговори "почти не".

През годините в дружеството постъпват далеч по-големи суми от тези, които са обещани на Виденова, а Копринджийска и Алексиев теглят голяма част от тях. Това показват документи, с които Свободна Европа се запозна, описани по-надолу в текста.

През 2023 г. случаят вече стига и до прокуратурата. А към днешна дата фирмата е в ликвидация, показва Търговският регистър, но не заради молбата на формалната собственичка.

Кои са замесените

Дружеството "Дитекс БГ" е създадено през 2012 г. Нина Копринджийска е назначена за заместник-кметица през 2016 г. от кмета на Своге Емил Иванов. Той днес кара четвъртия си мандат, бил е два пъти областен управител на София област и два пъти е избиран за народен представител - в 41-ото и 42-ото Народно събрание, от листа на ДПС.

Нина Копринджийска
Нина Копринджийска

Димчо Алексиев е от град Бобов дол според сайта на Комисията по досиетата. Той е бил кандидат за депутат за 42-ото НС през 2013 г. от партия ЛИДЕР, свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Името на Ковачки е свързвано с въглищни централи и мини в България, като той няма участие в собствеността им. През 2022 г. неправителствената организация „Грийнпийс“ – България публикува доклад, озаглавен „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“, който описва взаимовръзки между редица фирми и централи, които през годините са били свързвани с името на бизнесмена.

Димчо Алексиев
Димчо Алексиев

Според бюлетин на община Своге от 2012 г. Алексиев е минен специалист и предприемач.

Справка на Свободна Европа в Търговския регистър показа, че в миналото той е бил собственик на други две дружества с имена, подобни на това на Виденова. Става дума за:

  • "Дитекс - Транс" - вписано в регистъра от Пернишкия окръжен съд през 2001 г. с капитал 5000 лв. Дружеството е регистрирано в град Перник и през 2010 г. е прехвърлено на друг собственик.
  • "Дитекс - Комерс" - това дружество не се открива в Търговския регистър, но съгласно справка в правноинформационните системи то е регистрирано с решение на Софийския окръжен съд през 1997 г. с капитал 50 000 лв. Дружеството е със седалище и адрес на управление гр. Своге, ул. "Цар Симеон" 14.

В съседство - на ул. "Цар Симеон" №13, е адресът за кореспонденция на "Дитекс БГ", собственост на Виденова.

Алексиев каза пред Свободна Европа, че се е запознал с Виденова, когато са били съседи.

Как започва всичко

Преди създаването на дружеството съпругът на Виденова по нейни думи прави ремонт на къщата на Алексиев. "[Мъжът ми] им каза, че съм без работа", казва жената. След това я завеждат при нотариус, за да подпише документите за създаване на фирмата, но твърди, че тогава у нея не е останала никаква документация.

Дружество "Дитекс БГ" ЕООД е основано през 2012 г. с капитал 100 лв. В Търговския регистър е упоменато, че осъществява транспортна и спедиторска дейност, вътрешно- и външнотърговска дейност, импорт и експорт, търговско представителство, посредничество и агентство на "наши и чужди физически и юридически лица", ремонтно-сервизна дейност, дърводобив, дървопреработване и други дейности, незабранени от закона.

Не знаех какво се случва, все още не знам точно какво са правили
Виолета Виденова

"Отначало ми казаха за горивни материали и това е. Нямахме... документи не ни дадоха, не знаех какво се случва, все още не знам точно какво са правили", казва Виденова. Според регистъра в дружеството има само едно осигурено лице, което означава, че няма други хора на трудов договор в него.

Един от подписаните документи от Виденова при откриването упълномощава Копринджийска да извършва най-различни дейности, свързани с дружеството, от името на собственичката, включително да го представлява пред институциите, да управлява и ръководи цялата търговска дейност, да преупълномощава трети лица и да внася и тегли неограничено суми по сметките му. Самото пълномощно не се съхранява, но текстът му е наличен в информационната система "Единство".

Свободна Европа получи и акта за отмяна на въпросното пълномощно от 2022 г.

Според адвоката на Виденова, който пожела да остане анонимен, Копринджийска е преупълномощила и Алексиев. Зам.-кметицата обаче отрича да има каквато и да е връзка с дружеството, както и да познава Виденова.

Всеки в днешно време може да обвини някого
Нина Копринджийска

"Не съм упълномощено лице и не знам какво ви интересува, но не мога в момента да говоря", каза тя пред Свободна Европа в първото телефонно обаждане. Във втория разговор добави, че не може да коментира обвиненията и "всеки в днешно време може да обвини някого".

"Питате ме за неща, за които чувам от вас", каза още Копринджийска. "Абсолютно не съм създавала нищо и нямам намерение да създавам. Това е чисто набеждаване".

Алексиев не отрече, но и не потвърди дали има нещо общо с дружеството. На въпрос дали е така той отговори "почти не", а след като беше помолен да разясни отговора си, той каза "Това дружество какво е, онова дружество какво е, това да не е било вчера".

Според източник на Свободна Европа Копринджийска и Алексиев живеят на семейни начала. На въпрос в какви отношения са Алексиев отговори "в каквито искам".

През 2017 г. - година след като Копринджийска става заместник-кметица, Виденова и съпругът ѝ, които дотогава живеят в Своге, се връщат в Лом - родния град на мъжа. Една от причините е, че се страхуват. Виденова започва самостоятелни опити да убеди Копринджийска да закрият дружеството.

Още един мотив е, че по-късно съпругът на собственичката се разболява от рак, но са им отказани помощи за лечението, тъй като Виденова по документи се води собственик и управител на дружество.

Откъде идват парите

През 2023 г. Виденова и адвокатът ѝ изискват банковите разписки с трансакциите в сметката на дружеството от създаването му насам. "Има банкова тайна", казва Копринджийска. Виденова обаче е в пълно право да изиска тези документи в качеството си на собственик.

След справка в тези документи Свободна Европа установи, че дружеството е получавало средства от няколко източника:

  • "Въгледобив Бобов дол" - свързвана с Ковачки компания, която е обявена в несъстоятелност през 2019 г.;
  • "Тибиел ЕООД" - фирмата се споменава веднъж в доклада на "Грийнпийс", за въглищната империя на Ковачки, но без да е посочена пряка връзка с бизнесмена; споменава се и в решение на Административен съд София-град като клиент на "Въгледобив Бобов Дол" (стр.4);
  • "Гранд енерджи дистрибюшън" - при много от трансакциите от тази фирма в графа основание е записано "в полза на Въгледобив Бобов дол";
  • "Горубсо Мадан", собственост на "Върба Батанци";
  • Община Своге - в която Копринджийска е заместник-кметица. Според разписките от банката от общината на "Дитекс БГ" са прехвърляни пари общо 13 пъти между 2016 и 2018 г., като всяка отделна сума не надвишава 6000 лв.

Къде отиват парите

Във въпросните разписки се виждат и имената на хората, които са теглили пари от сметката, както и на фирмите, на които дружеството е прехвърляло средства. През първите години на каса е теглила е Копринджийска. През 2018 г. се появяват тегления и от Алексиев, а тегленията от банкомат се увеличават значително, като Свободна Европа не може да провери кой ги е извършил.

На въпрос дали може да потвърди това, Алексиев отговори: "Възможно е, възможно е и да не съм теглил. Това мога да ви кажа".

Последната отчетена трансакция е от началото на 2022 г. - близо десет години след създаването на фирмата. Според разписките от 2012 до началото на 2022 г. изтеглените от Копринджийска и Алексиев средства само на каса са общо над 580 000 лв. Адвокатът на Виденова казва също така, че е получил потвърждение от банката, че картата, с която са теглени пари от банкомат, е на името на Алексиев, което прави общата сума много по-висока.

По думите на юриста Копринджийска може да е имала право да тегли пари от сметката на дружеството, но те принадлежат на едноличния собственик на капитала. Той добавя, че зам.-кметицата не е отчитала изтеглените средства.

От сметката на "Дитекс БГ" също така са прехвърляни средства на други фирми, повечето от които са регистрирани в Своге, Силистра и Разград.

Какво казва прокуратурата

По информация на Свободна Европа по случая са образувани две досъдебни производства.

Виденова е подала сигнал в Софийската районна прокуратура (СРП) за присвояване на пари, по който е образувана преписка, извършена е проверка от СДВР-МВР и случаят е прехвърлен на Районната прокуратура (РП)-Костинброд. Оттам Свободна Европа не получи отговор.

Вторият сигнал е за фалшифициране на подписа на Виденова. От СРП потвърдиха за Свободна Европа, че по него е образувано досъдебно производство за четири престъпления по чл. 309, ал. 1 от НК, който се отнася за фалшифициране на документи и предвижда наказание до две години лишаване от свобода, ако се докаже вина.

Изискана е и съдебна графологична експертиза

Според имейла на прокуратурата производството е образувано за това, че през 2019, 2020, 2021 и 2022 г. със заявления за вписване на обстоятелства и обявяване на актове са били представени в Търговския регистър неистински частни документи. От СРП казват още, че до момента са разпитани свидетели и разследването продължава. Изискана е и съдебна графологична експертиза.

От съобщението на СРП от края на февруари не става ясно дали има повдигнати обвинения и на кого. Копринджийска отрича прокуратурата да се е свързвала с нея.

През 2022 г. Виденова прави опит за ликвидация на дружеството, но такава не се случва.

В края на 2023 г. става ясно, че дружеството вече се води в ликвидация, но поискана от друго юридическо лице заради задължения. В началото на 2024 г. дружеството е с прекратена търговска дейност по решение на съд по искане на кредитора. Ликвидация по същество обаче още не може да започне, тъй като според годишния отчет от 2022 г. в дружеството се водят налични 216 000 лв., които трябва да бъдат разпределени. Но, по думите на адвоката на Виденова, това не може да се случи, тъй като ги няма сметката на дружеството.

Форум

XS
SM
MD
LG