Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фрегатата "Дръзки" и минният ловец "Струма" участват в учение на НАТО в Черно море


Дръзки изстрелва ракета на учение през 2014 г.
Дръзки изстрелва ракета на учение през 2014 г.

Фрегата "Дръзки" и минния ловец "Струма" участват в учението "Морски щит 24" (Sea Shield 24) в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав, съобщиха за Свободна Европа от българското министерство на отбраната.

Двата български кораба се включват в маневрите заедно с над 2200 военни от Румъния и страни от съюзнички в НАТО, съобщи румънското министерство на отбраната. България ще участва и със щабно офицери.

Учението се провежда на фона на продължаващата над две години война на Русия срещу Украйна. В началото на войната Русия успя почти да спре корабоплаването към Украйна, но Украйна елиминира почти една трета от руския военноморски флот в Черно море - при това без самата тя да има флот.


В учението, организирано от Румънските военноморски сили в периода 8-12 април, освен Румъния и България ще участват още 11 страни съюзнички и партньорки: Франция, Грузия, Гърция, Италия, Великобритания, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция и Съединените щати.

Военните ще използват 27 морски и речни плавателни съда, 17 самолета и 91 превозни средства и лодки.

„Дръзки“ е един от най-новите кораби на въоръжение във Военноморските сили на България - от 21 октомври 2005 г. Фрегата е клас Вилинген и била на въоръжение в белгийските ВМС от 1978 година. Преди продажбата е преминала основен ремонта, а след това е ремонтирана и в България.

"Струма" е един от двата минни ловци купени през 2020 г. от Нидерландия. Те са произведени през 1984 - 1985 г. и са модернизирани през 2005 - 2006 г. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г.

В рамките на учението военните ще разиграват мисии по борба с незаконни дейности в морето и реката, речен и морски контрол, издирване и спасяване в морето, оказване на помощ на плавателен съд, намиращ се в затруднение, и обезпечаване на сигурността на критична инфраструктура.

Многонационалното учение "Морски щит 24" е ръководено от Румънските военноморски сили. Първото издание на многонационалното учение "Морски щит" беше проведено през 2015 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG