Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Украйна, която няма флот, удря руските сили в Черно море


Февруари 2024 г. Катерът "Ивановец" на руския Черноморски флот потъва в Черно море. Кадър от видео на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.
Февруари 2024 г. Катерът "Ивановец" на руския Черноморски флот потъва в Черно море. Кадър от видео на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Украйна елиминира почти една трета от руския военноморски флот в Черно море - при това без самата тя да има флот. Как става това? С изобретателност. Влияят ли тези украински постижения на хода на войната?

Черно-бяло видео с ниско качество показва как бърза моторна лодка се поклаща по нощните вълни, докато се приближава към много по-голям военен кораб. Следва сблъсък и корабът се взривява зрелищно. После се преобръща на левия си борд и потъва.

Бързият катер е украински безпилотен морски дрон, натъпкан с експлозиви, наречен MAGURA-V. Предполага се, че големия кораб е "Цезар Куников" - един от малкото тежки десантни кораби в Черноморския флот на Русия. Той е потънал край южния бряг на Крим. Съдбата на екипажа - около 70 души, е неясна. Има данни, че половината са загинали.

Ден по-късно, на 15 февруари, руски военни телеграм канали съобщават, че командирът на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов е отстранен от поста си.

"Цезар Куников" е един от 24 кораба и една подводница на които Украйна нанесе сериозни щети или направо потопи, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия на 24 февруари 2022 г. Данните са на генералният щаб на Украйна. Целият руския Черноморски флот, по различни източници, е между 74 и 80 съда, в които не се включват малки патрулни лодки или спомагателни кораби.

Това са изключителни загуби, нанесени на Русия от страна, която практически няма флот. Военноморските и военните експерти по света обърнаха внимание на това.

В морето украинците доказаха, че са много по-иновативни
Майкъл Петерсен

"Успехът на Украйна в Черно море тази година със сигурност беше изненада за много от нас. В морето украинците доказаха, че са много по-иновативни в технологично и тактическо отношение от руснаците", каза Майкъл Петерсен, директор на Института за морски изследвания на Русия към Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, Роуд Айлънд.

"Украйна проведе класическа асиметрична кампания срещу значително по-силен противник", каза Майк Плънкет, старши анализатор на военноморските платформи в "Джейнс", изследователска компания в областта на отбранителното разузнаване. По думите му Русия - безспорна сила в Черно море - поне на хартия, сега е притисната в източната му част и е неспособна да упражнява морски контрол над региона.

Заграждения и блокади

Февруари 2022 г. заварва военноморските сили на Украйна в незавидно състояние. Страната разполага предимно с кораби и инфраструктура, наследени от СССР в края на 90-те години на миналия век, когато Киев и Москва се споразумяват да разделят съветския Черноморски флот.

След като Русия завзе Крим през 2014 г., Украйна прехвърли изправната част от флота си, включително четири корвети и флагманската си фрегата "Хетман Сахайдачний", в пристанището на Одеса.

В началото на инвазията Украйна изпрати на ремонт "Хетман Сахайдачний" в Николаев, а десетина други украински кораба бяха повредени или потопени.

Служител на украинската брегова охрана в Черно море, 7 февруари 2024 г.
Служител на украинската брегова охрана в Черно море, 7 февруари 2024 г.

Русия успя да блокира украинските пристанища и износа на украинско зърно и използва флота си в Черно море за изстрелването на ракети по наземни цели в Украйна в дълбочина.

"Русский военный корабль, иди на …!"

Флагманът на руския флот, ракетният крайцер "Москва", изигра водеща роля в десантната атака на Змийския остров през февруари 2022 г. и се прочу с фразата “Русский военный корабль, иди на хуй!”, произнесена от украинските защитници на острова по радиото.

След два месеца, на 13 април, когато "Москва" се движи на изток от острова, той е ударен от две противокорабни ракети "Нептун", изстреляни от сушата. Корабът потъва за по-малко от ден. Загиват най-малко 18 моряци.

Това е най-големият руски или съветски военен кораб, потънал след Втората световна война.

Руският ракетен крайцер "Москва" в Севастопол, главната руска военноморска база в Черно море на 25 юли 1999 г.
Руският ракетен крайцер "Москва" в Севастопол, главната руска военноморска база в Черно море на 25 юли 1999 г.

Според много експерти потъването на "Москва" в Украйна показва изобретателност и готовност за поемане на рискове от страна на украинската армия.

"Те опитаха нещо, което се получи дори по-добре, отколкото се надяваха, с потъването на "Москва" и си казаха: "О, страхотно! Нека да надградим!" И работят по това през последните две години", каза Дмитрий Горенбург, старши научен сътрудник в Центъра за военноморски анализи - мозъчен тръст, базиран близо до Вашингтон.

Около три седмици преди потъването на "Москва", на 24 март 2022 г., десантен кораб "Саратов" e взривен, докато е на док в окупираното от Русия пристанище Бердянск в Азовско море. Ударен е с балистична ракета с малък обсег "Точка-У". Два други десантни кораба, които са наблизо - "Цезар Куников" и "Новочеркаск" - се измъкват с минимални щети.

Сянката на бурята

През май 2023 г. Великобритания обяви, че ще достави на Украйна крилати ракети “Сторм Шадоу” (Storm Shadow или “Сянката на бурята” - от англ. език) - ракета с въздушно базиране с обсег около 250 км. Франция достави френска версия на тази ракета - SCALP.

На 13 септември Украйна изстреля серия от ракети по ремонтно съоръжение в сухия док в Севастопол, като сериозно повреди и вероятно унищожи десантния кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон". Ремонтните съоръжения също бяха сериозно повредени.

Девет дни по-късно украински самолети изстреляха “Сторм Шадоу” по щаба на Черноморския флот в Севастопол. Украинските власти твърдят, че десетки офицери са били убити и ранени при удара.

На 26 декември 2023 г. корабът "Новочеркаск", който оцеля в Бердянск през март 2022 г., е ударен, вероятно със същите ракети и е потънал, докато е на котва в ремонтен док в източното кримско пристанище Феодосия.

Нека влезе морският дрон

Украинската креативност създаде мощно военноморско оръжие: безпилотен морски дрон. Той представлява високоскоростна лодка без пилот, натъпкана с експлозиви. Украинските власти обявиха, че ще разработят такива оръжия през ноември 2022 г.

Първият руски кораб, поразен с морски дрон, е друг тежък транспортен десантен кораб - "Оленегорски Горняк". Даден на заем от Северния флот на Русия, той е сериозно повреден на 4 август 2023 г., когато е на път към Новоросийск, черноморско пристанище на около 425 км източно от Севастопол.

Три месеца по-късно военното разузнаване на Украйна твърди, че други два десантни кораба са повредени и вероятно потопени до западния бряг на Крим.

Февруари 2024 г. е особено тежък за руския Черноморски флот.

Февруари 2024 г. е особено тежък за руския Черноморски флот. На 1 февруари корветата "Ивановец" с управляеми ракети беше атакувана и потопена, докато е на котва близо до западното кримско селище Окуновка. Видеозапис, публикуван от украинското военно разузнаване, показва как "Ивановец" се накланя и след това потъва под повърхността с кърмата нагоре.

13 дни по-късно е потопен "Цезар Куников". Москва не коментира.

Руският флот не е победен

"Въпреки всичките си загуби от началото на войната, руският флот далеч не е победен и все още представлява сериозно предизвикателство за военноморските сили на НАТО", казва Плънкет.

Другите руски флотове - Северният флот и Тихоокеанският флот - остават мощни инструменти на Кремъл.

Способностите на Черноморския флот обаче са ограничени Загубата на големи десантни кораби ограничава способността на руската армия да превозва тежко оборудване, хора и провизии до бреговете на Украйна и до Крим. Ако мостът, свързващ Крим с Русия, бъде разрушен или повреден, това ще е голям логистичен проблем.

Украинските постижения освен морална са и тактическа победа - руският флот плава по-далеч от Крим и бреговете на Украйна. Изстрелвани от морето крилати ракети, като "Калибр", имат обсег от 1500 км, руските кораби все още могат да поразяват украински сухопътни цели, казва Плънкет. Но корабите трябва да стрелят от по-далечно разстояние, което дава на украинската отбрана допълнително време да предупреди цивилното население и да проследи ракетите.

"Успехът на Украйна в морето има малко влияние върху хода на сухопътната война и със сигурност няма да я спечели. Но той създаде изключително важна икономическа спасителна линия, която може само да даде на Киев по-голям шанс да се задържи по-дълго", казва Петерсен.

Форум

XS
SM
MD
LG