Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна потопи руския десантен кораб "Цезар Куников" в Черно море


 "Цезар Куников" през 2016 г.
"Цезар Куников" през 2016 г.

Украинската армия е ударила руския голям десантен кораб "Цезар Куников" в Черно море. "Вражеският кораб беше атакуван от морски ударни дронове Magura V5 край бреговете на временно окупирания Крим, близо до град Алупка. В резултат на това "Куников Цезар" получи критични пробойни в левия си борд и започна да потъва", съобщиха от военното разузнаване на Украйна. Москва не е коментирала нападението.

Новината идва на фона все по-големия натиск на Русия на източния фронт и липсата на муниции за украинската армия заради блокирането на американската военна помощ от републиканците в Конгреса.

Украинското военно разузнаване разпространие видео от ударите по кораба, които са извършение с воден дрон "Магура". "Успешната мисия беше изпълнена от специалните сили на 13-та група на отбранителното разузнаване на Украйна", съобщиха от разузнаването. Специалната операция е станала стана възможна с подкрепата на платформата United24- инициатива на президента Зеленски за събиране на средства за модернизацията на армията.

Подкрепяният от Киев анонимен телеграмен канал "Кримски вятър" твърди, че в района може би се провежда спасителна операция.

Руският анонимен канал "Двама майори", който публикува информация от източници, близки до руската армия, твърди, че екипажът на кораба е жив. Близкият до Министерството на отбраната канал "Рибар" потвърждава нападението, без да дава подробности.

"Цезар Куников" е един от най-големите руски десантни кораби. Той е построен през 1986 г. в корабостроителницата в Гданск по проект 775. Той може да превозва десет единици техника и повече от 300 войници.

Корабът участва във военния конфликт между Русия и Грузия през 2008 г., снабдява руските сили в Сирия и участва в руската инвазия в Украйна.

През 2022 г. е повреден от ракетна атака на ВСУ в пристанището на украинския град Бердянск.

Символично, героят на Съветския съюз майор от морската пехота Цезар Куников, на когото е кръстен корабът, умира от рани, получени по време на десантната операция на "Малая Земя" на 14 февруари 1943 г. Все още не е ясно дали нападението срещу кораба в деня на годишнината от смъртта на военния е извършено умишлено, или е случайно съвпадение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG