Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво да очакваме, след като Украйна се изтегли от Авдиивка


Червено знаме с избелял сърп и чук се вее над къщи в село Широкине в Донецка област, контролирано от Русия.
Червено знаме с избелял сърп и чук се вее над къщи в село Широкине в Донецка област, контролирано от Русия.

Предстоят силни атаки на Русия срещу украински позиции. Това е логичното очакване, след като Украйна се изтегли от източния град Авдиивка заради недостиг на снаряди. Да, Киев ще се укрепи на нови позиции, но колко дълго може да издържи в очакване на военна помощ?

Оттеглянето на украинските части от един малък град на изток не е просто загуба на няколко километра територия. Това, че Русия превзе Авдиивка, е от ключово значение за целите на Москва да си осигури пълен контрол над индустриалния регион Донбас.

Да не говорим за символиката - това се случва точно преди настъпването на втората годишнина от започването на войната на Русия срещу Украйна.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски съобщи за оттеглянето в събота. То дойде, след като Киев месеци наред предупреждаваше, че има недостиг на боеприпаси и оръжия. Но помощ така и не дойде. Представители на Републиканската партия на САЩ спряха в Конгреса гласуването на пакета с военна помощ.

През уикенда Сирски мотивира оттеглянето с цел "избягване на обкръжение и запазване на живота и здравето на военнослужещите".

По думите на бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на групата сили "Таврия", решението се е наложило, след като руските войници са се оказали "с превъзходство на снаряди десет към едно".

Забавянето на западната военна помощ за Украйна помогна на Русия да започне настъпателни операции на множество фронтове, казват анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Президентът на САЩ Джо Байдън също обвини американския Конгрес за изтеглянето на украинските войски от Авдиивка.

Липсата на артилерийски боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана са попречили на украинските сили да защитят Авдиивка от руското настъпление, пише и ISW. От института добавят като причина и предимството, което Русия има във въздуха.

Русия е бомбардирала Авдиивка с планиращи бомби, които нанасят тежки поражения и руските самолети не могат да бъдат спрени, освен от системи за ПВО Patriot, за които нямат муниции или от модерни изтребители.

На този фон се очакват силни руски атаки на фронта. Впрочем, те вече започнаха.

Атаките започнаха

В доклада на ISW от 18 февруари пише, че руските войски провеждат поне три настъпателни операции:

  • Купянск и Лиман, по границата на Харковска и Луганска области.
  • Авдиивка и около нея.
  • Близо до Работино в западната част на Запорожка област.

Атаки се очакват в посоките Краматорск - Славянск в Донецка област, според Евгени Дикий, ветеран от войната на Украйна с Русия и бивш командир на взвод в батальон "Айдар". Русия в момента атакува усилено Роботине, което беше едно от малкото места освободени от украинската контраофанзива през миналата година. Маринка и Угледар са други места, подложени на голям натиск.

Вследствие на атаките се очаква украинската армия да извършва тактическо изтегляне от определени позиции. Украинските сили ще се изтеглят към вече създадени отбранителни линии и ще създават нови.

Бившият командир на украинския батальон "Айдар" Евгени Дикий, каза в интервю за Радио NV, че според него Русия ще започне настъпление в посока на Краматорско-Славянската агломерация (Донецка област).

"Какво ще спечелят от това, ще видим, както е казал слепецът... те се опитват да изстискат максимума от този период, докато ние имаме недостиг на снаряди", каза Дикий.

Цената на победата Авдиивка

Русия се опитва да превземе Авдиивка още от началото на войната през 2014 г. Последната ѝ успешна атака започна през есента на миналата година и доведе до огромни загуби за руската армия.

За 4 месеца руските сили успяха да нареднат с 9 км, гласят официални руски оценки. Генерал Олександър Тарнавски твърди, че през този период руските сили са загубили над 47 000 души личен състав, 364 танка, 248 артилерийски системи, 748 бойни бронирани машини и 5 самолета.

Но руските войски не са успели да извършат пълно обкръжение и украинските сили изглежда са се изтеглили в добър ред, отбелязват от ISW. Руски военен блогър, който се представя за действащ военен, твърди, че от октомври 2023 г. насам руските сили са претърпели 16 000 "безвъзвратни загуби" (вероятно става дума за убити в боя, докато цитираната по-горе украинска оценка, направена от Тарнавски, може да включва и ранени).

От какво се нуждае украинската армия

За да спре руската армия, Украйна се нуждае от оръжие, боеприпаси и хора. Ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания Олександър Мусиенко казва в интервю за УНИАН, че освен от артилерийски боеприпаси Украйна се нуждае от самолети, артилерийско подсилване и ракети с голям обсег на действие. Това са например Taurus, ATACMS и разбира се - дронове .

Според него в Украйна има нови бригади, които са обучени и могат да заместят тези, които са били в бойни действия дълго време. Освен това се очаква, че промените в закона за мобилизацията в Украйна ще бъдат приети до месец.

Смята се, че атаката на Авдиивка и общият натиск на руската армия имат и предизборен характер. На 17 март в Русия ще се проведат президентски избори, на които се очаква Путин да бъде преизбран за пореден мандат.

Мусиенко очаква, че след това Москва ще намали натиска върху фронтовата линия.

"Руските войски ще бъдат на върха на силите си още месец и половина. А след това настъпателната им активност ще намалее - през април и до май те ще могат да провеждат само малки, локални офанзиви", каза той.

Какво става в САЩ

Преди седмица Сенатът на Съединените щати, където демократите имат мнозинство, прие законопроект на стойност над 95 млрд. долара. В него се предвижда предоставянето на общо 61 млрд. долара за военна помощ за Киев. Но има голяма вероятност той да бъде спрян в Камарата на представителите, контролирана от републиканците.

Украйна разчита основно на военна помощ от САЩ и на по-малко от ЕС. Докато помощта на САЩ е блокирана от републиканците, ЕС гласува помощ от 50 млрд. евро. Брюксел обаче не успява да задвижи икономиката си за производство на оръжия и муниции, затова обещаните количества ще бъдат доставени едва към края на годината.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността в събота бяха поети ангажименти за по-голяма помощ от страна на ЕС като цяло и от страна на отделни държави. Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че страната е взела решение да дари всички артилерийски и ПВО системи на Украйна. Украйна очаква и пристигането на изтребители Ф-16, които са дарени от няколко държави. В момента се подготвят украински пилоти и инфраструктура.

Най-позитивните източници твърдят, че самолетите могат да участват в бойни действия най-рано през юни.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG