Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изкуствен дефицит на оръжие". Как Байдън и Зеленски обясниха украинското отстъпление в Авдиивка


Президентите на Украйна Володимир Зеленски и на САЩ Джо Байдън разговарят с видео връзка през март 20223 г. Снимката е илюстративна.
Президентите на Украйна Володимир Зеленски и на САЩ Джо Байдън разговарят с видео връзка през март 20223 г. Снимката е илюстративна.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини американския Конгрес за изтеглянето на украинските войски от Авдиивка в Източна Украйна. По думите до отстъплението се е стигнало заради блокирането на нова американска военна помощ за Киев от страна на Конгреса.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че "изкуственият дефицит на оръжие" само помага на Русия. Той говори по време на Мюнхенската конференция по сигурността в събота.

Изявленията дойдоха ден след като в петък главнокомандващият украинската армия съобщи, че тя се е изтеглила от Авдиивка. От месеци украинските войски отбраняваха града, който се смята за ключов за контрола върху Донбас.

"Украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Авдиивка, след като трябваше да пестят боеприпасите поради намаляващите доставки в резултат на бездействието на Конгреса, което доведе до първия забележим напредък на Русия от месеци", е казал в събота Байдън в телефонен разговор със Зеленски.

По-рано Републиканската партия блокира законопроект, който включваше и военна помощ Украйна. Последно тази седмица Сенатът одобри пакет с 60 млрд. долата помощ за Киев, но за да бъде окончателно приет, той трябва да бъде подкрепен и от Камарата на представителите. Там републиканците засега заплашват да го блокират.

"За съжаление поддържането на Украйна в изкуствен дефицит на оръжия, особено в дефицит на артилерия и оръжия с голям обсег, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната", каза в тази връзка Володимир Зеленски.

Той добави, че изтеглянето от Авдиивка е било правилно решение.

"Дроновете станаха истинска част от играта и те ще решат някои проблеми, но няма да заменят артилерийските боеприпаси", допълни външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Украйна е силно зависима от доставките на оръжие от САЩ и други западни съюзници, за да продължава да се отбранява срещу Русия - много по-голяма военна сила със сериозни запаси от артилерийски боеприпаси.

Преди два дни Киев подписа споразумения с Германия и Франция за осигуряване на помощ. В събота Зеленски коментира, че това ще даде "импулс на САЩ" да одобрят критичния пакет от помощ от 61 милиарда долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG