Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Превъзходство на снарядите десет към едно". Украинската армия се изтегли от Авдиивка


Украински войници край Авдиивка. Снимката е архивна.
Украински войници край Авдиивка. Снимката е архивна.

Украинската армия се е изтеглила от източния град Авдиивка. Това съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски рано в събота.

Новината идва на фона на предупреждения от месеци, че Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и военно оборудване заради спирането на пакета от военна и икономическа помощ от САЩ от страна на републиканците. В четвъртък САЩ предупредиха, че е възможно Авдиивка да падне именно заради липсата на боеприпаси.

„Въз основа на оперативната обстановка, която се разви около Авдиивка, с цел избягване на обкръжение и запазване на живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-изгодни позиции“, съобщи рано в събота главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски.

По думите на бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на групата сили "Таврия", решението се е наложило, след като руските войници са се оказали "с превъзходство на снаряди десет към едно".

До тук се стигна, след като Украйна предупреждаваше, че изпитва остър недостиг на боеприпаси след месеци на републиканска опозиция в Конгреса срещу нов пакет от военна помощ на САЩ за Киев.

Няколко дни преди назначаването си Сирски каза в интервю пред германската ZDF, че предпочита да напусне някоя позиция, но да не допусне "смъртта на целия личен състав". Преди десетина дни Сирски беше назначен на мястото на Валери Залужни.

Оттеглянето на украинските части от Авдиивка се случва дни преди настъпването на втората годишнина от започването на войната на Русия срещу Украйна. Превземането на града е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над индустриалния регион Донбас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG