Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия подписа споразумение с Украйна за осигуряване на дългосрочна помощ


Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски
Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски

Германия стана втората страна от Г-7, която се ангажира с дългосрочна помощ за Украйна. Това се случи, след като германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение в Берлин.

Новината идва на фона на опасения, че Украйна може да изгуби източния град Авдиивка, за който се водят ожесточени сражения. Това се случва няколко дни преди настъпването на втората годишнина от започването на войната на Русия срещу Украйна.

След срещата си със Шолц Зеленски ще се срещне и с президента на страната - Франк-Валтер Шайнмайер.

Според говорител на германското правителство, цитиран от "Шпигел", това е "споразумение за ангажименти в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа" за Украйна. Все още няма подробности за него.

През юли 2023 г. страните от Г-7 обещаха на Украйна "дългосрочни ангажименти за сигурност" в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. През януари Обединеното кралство стана първата страна от Г-7, която подписа подобно двустранно споразумение с Киев.

След срещата с Шолц Зеленски каза, че му предстои и такава с президента на Франция Еманюел Макрон, където се очаква двете страни да подпишат подобно споразумение.

Украйна е силно зависима от икономическата и военната помощ на западните си съюзници и най-вече от САЩ. През последните седмици тя изпитва недостиг на боеприпаси и военно оборудване заради спирането на пакета от военна и икономическа помощ на стойност 61 млрд. долара от републиканците в САЩ.

Близо две години след започването на непредизвиканата агресия на Русия в Украйна в източната част на страната се водят едни от най-ожесточените боеве в град Авдиивка. В четвъртък САЩ предупредиха, че е възможно той да падне именно заради липса на боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG