Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атаката срещу Израел. Как Иран искаше да покаже сила, но се видя от какво се страхува


Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей по време на церемония по дипломирането на кадети от военните училища. Техеран, 3 октомври 2022 г.
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей по време на церемония по дипломирането на кадети от военните училища. Техеран, 3 октомври 2022 г.

Три необичайни факта от атаката на Иран срещу Израел: операцията беше мащабна, но не доведе до разрушения; Иран каза, че е нападнал, а после и че е "приключил" въпроса с нападението, но и двете съобщения дойдоха още преди дроновете да стигнат до Израел. Какво всъщност е искал Иран?

Иран изстреля над 300 ракети и дронове по Израел и това изобщо не беше символична атака. Техеран за първи път атакува от собствената си територия страната, която смята за своя най-голям враг.

Но това безпрецедентно нападение от нощта на 13 срещу 14 април също така изглежда добре контролирано. То причини ограничен брой разрушения и жертви.

Атаката беше предприета в отговор на въздушен удар, нанесен вероятно от Израел, срещу консулството на Иран в Дамаск, Сирия. Това стана на 1 април тази година. Ударът уби 7 ирански командира, сред които и двама генерали.

Да си мислиш, че ще избегнеш война, ако нападнеш някого

Изглеждаше, че отговорът на Техеран ще бъде насочен към това да демонстрира сила. Но наблюдателите казват, че той е показал и границите на тази сила.

От една страна Иран се чувстваше длъжен да отговори, но от друга искаше да избегне действия, които биха могли да предизвикат пълномащабна война с Израел, казаха експерти. Една война би въвлякла в конфликта Съединените щати и би застрашила самото оцеляване на клерикалния режим в Техеран.

Иран вероятно вярва, че е ескалирал обстановката именно с обратната цел - да я деескалира
Фарзан Сабет, изследовател

„Ислямската република вероятно вярва, че като е нападнала територията на своя противник, тя е ескалирала обстановката именно с обратната цел - да я деескалира", казва Фарзан Сабет, старши научен сътрудник в Женевския институт за висше образование.

Ето няколко примера, които илюстрират това парадоксално твърдение.

В миналото Иран е поемал отговорност само след като е извършвал атаките си. Този път обаче страната обяви самото начало на своята операция, наречена "Честно обещание". Това стана малко след като дроновете бяха изстреляни, но оставаха часове, докато достигнат до Израел.

"Въпросът може да се счита за приключен“, написа мисията на Иран в ООН в платформата X (бившият Twitter). Това изречение беше публикувано още преди първата вълна от дронове да достигне Израел.

Иран се надява Израел да бъде наново възпиран

Атаката беше значително по-голяма от това, което много наблюдатели очакваха.

„Това със сигурност не беше символична атака. В крайна сметка тя послужи на това, което те искаха да направят: да се възстанови сдържането на Израел [отвън]“, казва Раз Зимт, старши изследовател в израелския Институт за изследване на националната сигурност (INSS).

С тази атака Иран искаше да се възстанови сдържането на Израел [отвън]“
Раз Зимт, изследовател

Иран е искал да сведе до минимум щетите и да намали шансовете за израелско отмъщение, казаха експерти. Но сметките на Иран може да се окажат грешни, допуска Зимт. Той твърди, че Израел ще се почувства принуден да отговори.

„Въпросът е какво точно може да направи Израел, за да отговори, без да рискува допълнителна ескалация“, каза той.

Но повече от всичко, мащабът на атаката изглежда е бил насочен навътре - към иранското общество.

Иранската държавна телевизия IRINN излъчи на живо как в различни ирански градове са излезли хора, които празнуват атаката.

Каналът също излъчи кадри с непотвърдена автентичност, разпространени в социалните мрежи. Твърди се, че те показват последиците от иранските удари в Израел. Но най-малко един от тези видеоклипове всъщност показваше стари кадри от горски пожари в Южна Америка.

Форум

XS
SM
MD
LG