Връзки за достъпност

Извънредни новини

Противоречиви екзитполове. Крайната десница във Франция губи изборите


Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон

Категоричната победа на крайнодесните във Франция не се състоя, показват първите резултати от екзитполовете веднага след приключване на изборния ден.

Всички те дават различни числа, до степен, че не може уверено да се обяви победител, но с голяма вероятност левият "Нов народен фронт", сглобен набързо, след като президентът Макрон свика предсрочните избори, ще бъде първи.

Според Френската държавна телевизия "Национален сбор" на Марин льо Пен получава едва между 120 и 160 места. Ако това е вярно, тогава това е изненадващо поражение за крайнодесните, които при това положение биха били трети.

На второ място според повечето предварителни резултати е коалицията на Еманюел Макрон "Заедно" с прогноза за между 150 и 175 депутати.

Традиционната десница "Републиканците" вероятно ще бъде четвърта с около 70 места.

За да има парламентарно мнозинство, е необходимо да се събере коалиция с поне 289 гласа.

Два други екзитпола, включително на най-големият френски частен канал TF1 и на RTL/M6, показват, че Льо Пен е на второ място.

Това, което е сигурно на този ранен етап е, че Франция се насочва към разнороден парламент без нито една категорично спечелила партия, която да контролира мнозинството.

Картината ще стане по-ясна през следващите няколко часа, когато се появят действителни резултати.

Какво се случи на първия тур?

На първия тур миналата неделя „Национален сбор“ постигна исторически успех, след като спечели 33% от гласовете. След него беше левият блок "Нов народен фронт" с 28%, а центристите "Заедно" на президента Еманюел Макрон получиха доверието на едва 20% от френските избиратели.

Самият Макрон свика изненадващо извънредните парламентарни избори във вечерта след изборите за Европейския парламент (ЕП), на които партията на Марин льо Пен победи неговия съюз с близо двоен резултат.

Хазартното решение на френския президент се оказа с обратен ефект за самия него. Според множество анализатори то ускори с месеци или дори с години възхода на крайната десница във френската политика.

Републикански фронт

Френските дясноцентристки и лявоцентристки политици отдавна прилагат срещу влизането на "Национален събор" във властта т. нар. "републикански фронт". При него кандидатът, класиран на трето място на първия тур от изборите, отстъпва от надпреварата. Той призовава избирателите си да се обединят зад кандидата, класиран на второ място.

След резултатите от първия тур миналата неделя много политически лидери дадоха насоки на кандидатите и избирателите си в тази посока.

Лидерите на левия "Нов народен фронт" и на центристкия алианс на Макрон оттеглиха кандидатите си в районите, в които друг кандидат е възможно да победи партията на Льо Пен на втория тур.

Самият Макрон призова за "голямо, ясно демократично и републиканско обединение за втория тур". Той на практика се обяви както срещу крайнодясната "Национален сбор", така и срещу крайнолявата "Непреклонна Франция".

Бившият министър-председател Едуар Филип също призова кандидатите от партията на Макрон да се откажат, ако са на трета позиция, и да се обединят зад кандидатите от ляво-център до дясно-център, изключвайки радикалните партии.

От своя страна и лидерите на Социалистическата партия и "Непреклонна Франция" призоваха своите кандидати, заели трето място, да се откажат, за да блокират "Национален сбор".

Какво следва?

След като излязат официалните резултати от изборите, президентът трябва да избере министър-председател от партията или коалицията с най-много места в парламента.

Ако след изборите не успее да се формира дееспособно правителството от победителите в тях, други партии могат да се ангажират с нещо до голяма степен непознато на политическите сили във Франция – формиране на коалиция между партии с много различни възгледи по важни въпроси, главният сред които икономиката.

Преди изборите политическите лидери издигнаха идеята за съставяне на широка управленска коалиция, включваща умерени законодатели отляво и отдясно - но това е малко вероятно в толкова силно поляризиран политически пейзаж и вместо това законодателната власт може да се окаже парализирана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG