Връзки за достъпност

Извънредни новини

Катастрофиралият автомобил на НСО е бил с отнето предимство, потвърди МВР. Скоростта му се изяснява


Полицаи, пожарникари и спешна помощ пристигнаха на мястото на инцидента до с. Аксаково, 16 май 2024 г.
Полицаи, пожарникари и спешна помощ пристигнаха на мястото на инцидента до с. Аксаково, 16 май 2024 г.

Министерството на вътрешните работи (МВР) е установило "по безспорен начин", че колата, в която се блъсна автомобил на НСО, превозващ Кирил Петков, е отнела предимството му. Това каза пред журналисти министърът Калин Стоянов в петък.

Думите му идват ден след като беше съобщено за катастрофата на изхода на село Аксаково. Тогава загина шофьорът на другата кола, а двама души пострадаха тежко.

"Това, което е установено по безспорен начин, е, че другият автомобил, реално е отнел предимството на НСО", каза Стоянов. Все още не е ясно с каква скорост се е движил автомобилът на НСО, когато тя е излязла на пътя.

По-рано сутринта стана ясно, че военно-окръжната прокуратура в Сливен е образувала досъдебно производство по случая.

"Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори", добави Стоянов. "Единственият начин това да бъде направено, е автотехническа експертиза, която, предполагам, ще бъде назначена в рамките на днешния ден".

На въпрос защо Петков все още е бил с кола на Национална служба за охрана (НСО) Стоянов отговори, че като бивш премиер той има право да бъде охраняван от служители на службата в продължение на четири години след края на мандата си.

Загиналият шофьор се е возил с жена, която беше приета в болница във Варна с опасност от живота. Хоспитализиран беше и шофьорът на колата на НСО. Петков съобщи, че е добре.

Той е съпредседател на партия "Продължаваме промяната", създадена през 2021 г., и беше премиер от декември същата година до юни 2022 г. Преди това беше служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев. В последния парламент беше един от лидерите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", която управляваше заедно с ГЕРБ до март 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG