Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина писателят Алек Попов


Алек Попов
Алек Попов

На 58 години почина писателят Алек Попов, съобщи Българската академия на науките (БАН), чийто член-кореспондент беше той.

Попов, наричан "най-смешният сериозен български автор" и "майстор на сатирата", е автор на многократно преиздавани и превеждани на десетки езици романи, сценарист и драматург, носител на много литературни отличия, общественик. Той е сред основателите на Клуба за българо-македонско приятелство.

"Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово", пише в съобщението на БАН.

"Пиша, защото е абсурдно", казва Попов в речта си при получаване на наградата "Про-За Балкани" в Скопие. "Това е моят опит да достигна до човешката си сърцевина, да разбера и нещо за света, който, боя се, е недостижим отвъд индивидуалния ни опит."

В творчеството си Алек Попов открива най-много допирни точки с Алеко Константинов и Светослав Минков - "градски писатели, иронични до сарказъм, които винаги са стояли леко встрани от литературния мейнстрийм", казва той в интервю за "Литературен вестник" .

Но Попов не остава встрани нито от литературния, нито от обществения мейнстрийм. В статията си "На какво е празник 24 май" от 2019 г. той пише, че "може би трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие и през класните стаи, научните кабинети и библиотеките да го включим директно в кръвоносната система на нашата измъчена от неграмотни експерименти нация".

Алек Попов е роден в София през 1966 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор е на романите "Мисия Туран", "Мисия Лондон", "Черната Кутия", "Сестри Палавееви в бурята на историята", "Сестри Палавееви по пътя към новия свят", на есеистичната книга "Спътник на радикалния мислител", както и на много сборници с разкази, сред които "Ниво за напреднали", "Митология на Прехода", "Телесни плевели".

Романът му "Мисия Лондон" е преведен на 16 езика, а "Черната кутия" – на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011.

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма "Мисия Лондон". През 2015 г. Драматичният театър в Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му "Сестри Палавееви в бурята на историята".

Попов е носител на редица литературните отличия, сред които наградата за нова българска проза "Хеликон", националната награда за драматургия "Иван Радоев", наградата "Елиас Канети", "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите "Четящия човек" и "Чудомир", наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата "Про-за Балкани" за принос към балканската литература и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG