Връзки за достъпност

Извънредни новини

След три отказа България даде бежански статут на руснака Александър Стоцки, протестирал срещу войната


Митинг в подкрепа на Александър Стоцки - руски гражданин, протестиращ срещу войната в Украйна, който не получава убежище в България, 9 април 2023 г.
Митинг в подкрепа на Александър Стоцки - руски гражданин, протестиращ срещу войната в Украйна, който не получава убежище в България, 9 април 2023 г.

Руснакът Александър Стоцки, който протестира срещу войната в Украйна, е получил статут на бежанец в България, съобщи в петък Асоциация "За свободна Русия" във Фейсбук.

Новината идва, след като три пъти му беше отказано убежище - от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), от Административния съд София-град и от Върховния административен съд (ВАС).

В публикацията на "За свободна Русия" във Фейсбук се вижда документ, издаден от ДАБ, според който вече има основание на Стоцки да бъде предоставено политическо убежище в България.

"Справедливостта възтържествува - благодарение на реакцията на българското общество, което не остана настрана, и, разбира се, на работата на независимите медии, които наистина функционират тук", написа Стоцки в профила си във фейсбук.

"Войната в Украйна, за съжаление, продължава; репресиите в Русия не са отшумели, напротив - те се засилват многократно, така че винаги има какво да се прави", пише той.

Стоцки избяга от Русия с последния директен полет между Москва и София след започването на войната. Тогава той получи едногодишна виза за престой и участва в множество протести против войната.

Той е бил наблюдател на изборите в щаба на московски опозиционни политици и е поддръжник на платформата "Умно гласуване" на Алексей Навални. Стоцки търси убежище в България с мотива, че в Русия би бил репресиран или пратен на фронта. След като имигрира в България, беше призован да се присъедини към армията по време на мобилизацията в Русия през есента на 2022 г.

Последният случай, в който на Стоцки беше отказано убежище, беше през май. Тогава ВАС прецени, че няма основание да се смята, че властите в Русия биха репресирали масово гражданите, които изразяват несъгласие с политиката на президента Владимир Путин.

Съдът тогава каза, че досега "по самите твърдения на чужденеца не е имал проблеми с официалните власти и с полицията; не е имал етнически и религиозни проблеми, не е задържан, арестуван, съден или осъждан, заплашван, не му е оказвано физическо насилие".

При първия получен отказ ДАБ каза, "че вероятността да е бил призован за мобилизация за предстоящата "военна операция" в Украйна е несъществена", въпреки вече получената от него призовка.

В подкрепа на оставането на Стоцки се проведоха няколко протеста в столицата.

"Сякаш го е писала Митрофанова". Защо България отказва бежански статут на руснаци
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:55 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG