Връзки за достъпност

Извънредни новини

Референдум за Альоша? Как Пловдив отново заговори за премахване на съветския паметник


Альоша, паметникът на съветския войник в Пловдив. След 1989 г. темата за демонтирането му е подновявана някълко пъти.
Альоша, паметникът на съветския войник в Пловдив. След 1989 г. темата за демонтирането му е подновявана някълко пъти.

Премахването на Паметника на Съветската армия в Пловдив, наричан още Альоша, не е приоритет на местната власт, но тя ще проучи колко ще струват евентуален демонтаж и референдум по темата.

Това каза в понеделник кметът на града Костадин Димитров от ГЕРБ, цитиран от местни медии.

Изказването му дойде няколко дни след предложението на общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България” Владимир Славенски и Йоно Чепилски до края на 2024 г. монументът да бъде демонтиран по примера на съветския паметник в София и да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Малко след това общински съветници от "Има такъв народ" внесоха предложение за референдум по въпроса.

Така беше възобновен стар публичен дебат за премахването на паметника, за което има предложения още от началото на 90-те години.

"Личното си мнение съм го оставил вкъщи, като съм станал кмет на града", каза още Димитров, цитиран от "Под тепето", в отговор на въпрос какво мисли за потенциалния демонтаж.

"Възложил съм да се проучи колко би струвал на пловдивския данъкоплатец организиране на референдум по темата. Ще сметнем и колко би струвало едно евентуално демонтиране на паметника, ако това обаче е резултатът от референдума", добави той.

Димитров каза още, че дебатът за съдбата на Альоша трябва да се води в общинския съвет.

Историята на спора

Един от архивните кадри, публикувани от "Под тепето". Името на периодичното издание е неизвестно.
Един от архивните кадри, публикувани от "Под тепето". Името на периодичното издание е неизвестно.

Идеята за референдум по темата не е нова. Проучване на "Под тепето" показва, че само за 6 години през 90-те в 32 български печатни издания са излезли с над 160 статии по темата "за" или "против" паметника. От публикациите става ясно, че за пръв път през 1991 г. Общински съвет Пловдив (ОСП) приема решение за провеждане на референдум, което обаче по-късно е променено.

През 1993 г. дори е представена проектна схема за демонтаж от инж. Павел Ангелов, която скоро след това е отхвърлена от друг експерт.

Схемата на инж. Ангелов, публикувана от "Под тепето". Името на периодичното издание е неизвестно.
Схемата на инж. Ангелов, публикувана от "Под тепето". Името на периодичното издание е неизвестно.

През 1996 г. е внесено и първото предложение в ОСП за демонтаж, след което Русия реагира остро, а областният управител спира решението.

Кой е Альоша

Альоша е сборен образ на съветския войник от Червената армия на СССР, като подобни паметници с това име има в много градове в страната. Един от най-известните е именно този в Пловдив.

Той представлява гранитна фигура, висока над 10 м., издигната на второто по височина тепе в града. Построен е между 1954 и 1957 г. с пропагандна цел от комунистическия режим. На постамента е поставена петолъчка, а под нея има надпис „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“. Има песен, посветена на паметника, която до 1989 г. е определяна като неофициален химн на Пловдив.

През 2022 г. монументът беше един от общо 12 съветски паметника в различни български градове, които френският художник Мич Брезунек превърна в триизмерни творби за изложбата си "Призракът е тук".

Премахването на съветски паметници в Източна Европа зачести след началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна през 2022 г., която повдигна темата за историческите руски империалистични амбиции.

Подобно на пловдивския Альоша, за преместването на Паметника на Съветската армия от центъра на София имаше решение през 90-те години. Демонтажът обаче получи достатъчно подкрепа в местната власт едва през 2023 г.

Той започна през декември, но беше спрян от Административния съд в София-град, след като беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника. Областната управа на София обжалва преждевременното спиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG