Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия


Най-високата фигура на Паметника на Съветската армия беше премахната напълно във вторник.
Най-високата фигура на Паметника на Съветската армия беше премахната напълно във вторник.

Административният съд в София-град разпореди във вторник да бъде прекратен демонтажът на Паметника на Съветската армия по искане на партия "Възраждане" и „Изправи се.БГ“.

Новината дойде часове след като беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника.

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на монумента не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250 от Административнопроцесуалния кодекс.

Според него всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

Мотивите на съда са още, че не са представени административен акт или договори, от които да става известно:

  • какво ще стане с фигурите след демонтажа;
  • къде ще бъдат откарани;
  • как трябва да се съхраняват;
  • ще се предприеме ли реставрацията на паметника;
  • каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – за реставрацията и последващото монтиране;
  • кои длъжностни лица упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.


"Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост, не установяват и че е налице акт на управление на такава", казва съдът.

Разпореждането подлежи на обжалване от областната управителка Вяра Тодева в тридневен срок от издаването му. То също така подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

От областната администрация казаха в понеделник, че дейностите по реставрацията на паметника не подлежат на съгласуване с Министерството на културата. Според Закона за културното наследство министерството съгласува инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване, но не и дейностите по демонтаж на фигурите, които от областната управа казаха, че са част от процеса на реставрация.

Това се потвърждава и от протокол от заседание на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата, цитиран от областната управа.

Призиви за премахването на паметника има от близо три десетилетия, тъй като той е построен от комунистическия режим с цел пропаганда близо 10 години след като СССР обявява война на България. Процедурата по демонтажа беше задействана през лятото, а на 12 декември започнаха дейностите по самия демонтаж.

Освен политическия мотив според местните власти има и друг - че паметникът представлява опасност за минаващите граждани. Според Плана за безопасност и здраве на областната администрация има пукнатините по фигурите от паметника, гранитните настилки и облицовки са в лошо състояние, а голяма част от плочите по постамента са напукани и/или надигнати.

По-рано срещу демонтажа се проведоха малобройни протести, а в пленарна зала партиите "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" блокираха едно от заседанията на парламента и обявиха премахването на монумента за незаконно. Областната управа отрече това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG