Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американският еврейски комитет очаква антисемитската атака срещу Лорер да бъде разследвана


Даниел Лорер
Даниел Лорер

Американският еврейски комитет в България осъди "проявата на реч на омразата срещу депутата Даниел Лорер, още повече, че обвиненията в липса на лоялност са на база на неговия еврейски произход". Организацията очаква случаят да бъде разследван от българските власти.

Преди пет дни народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) беше атакуван вербално от група хора в кафене до парламента. Той беше наричан "ционист", "безродник", "еврейски националист" и "българоубиец". Част от събралите се около него видимо идваха от протест на проруската партия "Възраждане" пред американското посолство в София.

"Ние подкрепяме усилията на българските власти в борбата с антисемитизма и ксенофобията и изразяваме надежда, че този възмутителен акт ще бъде разгледан с необходимата решителност от компетентните власти", се казва в позиция по случая на Американския еврейски комитет, цитирана от БТА.

От организацията отбелязват още, че "подобни твърдения, свързани с антисемитизъм, допринасят за по-нататъшното разпространение на речта на омразата и нямат място в България – демократична държава, която се гордее със спасяването на 50 хиляди евреи през Втората световна война".

Атаката срещу Лорер вече беше осъдена от партията му "Продължаваме промяната". Миналата седмица от формацията заявиха, че той е станал "жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход". Българският хелзинкски комитет също изрази възмущението си от случилото се.

Както Свободна Европа вече съобщи, полицията е установила самоличността на участвалите в антисемитската атака срещу Лорер и ще предостави резултатите от проверката си на прокуратурата. Засега от държавното обвинение няма информация дали ще предприеме някакви действия по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG