Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опасна ескалация". Как Лорер беше нападнат с викове "ционист" и "отивай си в Израел"


Депутатът от ПП Даниел Лорер
Депутатът от ПП Даниел Лорер

"Продължаваме Промяната" (ПП) осъди антисемитските призиви срещу депутата от партията Даниел Лорер. Формацията се противопоставя "твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки", се казва в позиция, разпространена в петък.

Тя идва ден след като депутатът беше вербално нападнат от група хора в кафене до Народното събрание. Кадри от случилото се показват хора, които влизат в кафенето, в което се намира Лорер, запречват входа и започват да се заканват.

Чуват се викове "ционист", "безродник", "еврейски националист", "израелски копелета", "сатанисти", "българоубиец", "евреите унищожиха този свят", "отивай си в Израел", както и призиви за въдворяване в Белене и трудови лагери.

Белене е сред лагерите, съществували по време на комунистическия режим, в които без съд и присъда са вкарвани български граждани, много от които умират там.

Даниел Лорер е народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България", която управлява заедно с ГЕРБ. Преди две години Лорер беше министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков.

От видеа на присъстващите става ясно, че част от хората са дошли от протест на партия "Възраждане" пред американското посолство, проведен по-рано. "Възраждане" е националистическа партия, която изказва антиевропейски и про-кремълски позиции. Тя е четвъртата по големина в парламента.

В същия ден пред Народното събрание имаше и протест, организиран от Симеон Славчев от партия "Мир", който присъства и на видеата от случая с депутата Даниел Лорер. Тази партия е малка и няма представители в парламента, но също изказва про-руски позиции.

Реакцията на ПП

"Използваме случая, за да изразим отново силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество. С ясното съзнание, че се прави с предизборни цели, сме убедени, че мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно", се казва в позицията на ПП, разпространена в петък.

"Нападението над народния представител Даниел Лорер е недопустимо и очакваме замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност", добавят от партията, без изрично да определят случилото се като антисемитска проява.

"Опасна ескалация на фашистка пропаганда"

В същия ден Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи, че е изпратил сигнал до прокуратурата заради нападението над Лорер. Според правозащитната организация случаят е ясен пример за реч на омразата, която българските институции не предследват адекватно.

"Вчерашното нападение над българския народен представител Даниел Лорер е опасна ескалация на фашистка пропаганда, срещу проявите на която българската прокуратура бездейства", посочват от БХК.

От пресцентъра на МВР казаха за Свободна Европа, че е направена проверка и че е установена самоличността на хората, участвали в проявата. Предстои полицията да представи доклад в прокуратурата.

Поредният случай на реч на омразата срещу представители на еврейското малцинство идва, след като през януари маскирани лица залепиха некролози на германския нацистки лидер Адолф Хитлер, както и изображения на свастики върху сградата на синагогата в София.

От еврейската общност тогава казаха, че това се случва на фона на сериозно увеличение на антисемитските прояви в страната.

Миналото лято антисемитски фотоколаж с лицето на бившия външен министър Соломон Паси беше споделен в група на "Възраждане" в социалната мрежа Телеграм. Прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП проверка, но до момента няма яснота какво се е случило по нея.

Само преди дни - на 10 март, бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и бяха почетени жертвите на Холокоста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG