Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия арестува американски войник. Какво знаем за него


Изглед от моста, който минава през залива Златен рог в далекоизточното руско пристанище Владивосток, на 4 септември 2019 г., преди Източния икономически форум, чийто домакин е Русия.
Изглед от моста, който минава през залива Златен рог в далекоизточното руско пристанище Владивосток, на 4 септември 2019 г., преди Източния икономически форум, чийто домакин е Русия.

Съдът в руския град Владивосток е наредил ареста на американски войник и го е изпратил в предварителния арест поне до 2 юли, съобщи говорителката на съда Елена Оленева във вторник. Според изявлението на руските власти името му е Гордън Блек. САЩ потвърдиха, че са известени за случая, но до момента все още не са потвърдили самоличността на задържания.

На американския сержант е повдигнато обвинение в "кражба, причинила значителни щети на гражданин", съобщи "Комерсант", като се позовава на Оленева. Максималното наказание по това обвинение е 5 години затвор.

Случаят е поредният през последните няколко години, в който Русия арестува американски граждани. Сега новината за задържането на американския сержант идва в момент, когато напрежението между Москва и Вашингтон е на най-високото си ниво от Студената война насам.

Какво знаем за ареста

По-рано западни медии съобщиха, че американски войник е бил арестуван в Русия и обвинен в кражба, след като е пътувал дотам от Южна Корея, където е бил разположен, без да информира началниците си.

Говорителката на армията на САЩ Синтия Смит потвърди в изявление в понеделник, че войник, чиято самоличност не може да бъде потвърдена, е бил задържан четири дни по-рано във Владивосток, военно и търговско пристанище в руския Далечен изток, по обвинение в престъпно поведение. До момента нито един друг служител или източник от САЩ, като Белия дом и Държавния, департамент, не е потвърдил името на войника.

Смит обаче каза, че Русия е уведомила Съединените щати и армията е съобщила на семейството на арестувания. В изявлението си тя не даде повече подробности поради "чувствителността на този въпрос".

Посолството на САЩ търси консулски достъп до него, съобщи CNN.

Каква е реакцията на САЩ

"Дълбоко съм обезпокоен от съобщенията, че офицер от американската армия е бил задържан в Русия. Путин има дълга история на задържане на американски граждани като заложници", каза представителят Майкъл Маккол (републиканец от Тексас) - председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, в публикация в X.

Длъжностни лица съобщиха, че войникът е бил разположен в Южна Корея - където американската армия има около 28 500 военнослужещи - и е бил в процес на завръщане във Форт Кавазос, Тексас, но вместо това е пътувал до Русия.

През септември 2023 г. Държавният департамент издаде предупреждение за американските граждани да не пътуват в Русия на фона на подкрепата на Вашингтон за Украйна в борбата ѝ срещу пълномащабното нахлуване на руски войски. В предупреждението се казваше, че руските служби се насочват към задържане на американци.

Запитан за случая сега говорителят на Държавния департамент само потвърди, че "американски гражданин е бил задържан в Русия".

"Повтаряме нашите строги предупреждения за опасността, която има за американските граждани в Руската федерация. Гражданите на САЩ, пребиваващи или пътуващи в Русия, трябва незабавно да отпътуват, както е посочено в нашите препоръки за пътуване в Русия", добави той.

Инцидентът със задържания войник се случва по-малко от година, след като американският войник Травис Кинг, също разположен по това време в Южна Корея, се промъкна в Северна Корея през силно укрепената демилитаризирана зона, разделяща двете страни. По-късно Пхенян експулсира Кинг, който беше върнат в САЩ и в крайна сметка обвинен в дезертьорство.

Сега арестуваният войник допълва списъка на американските граждани, задържани в Русия при различни обстоятелства.

Сред задържаните от Русия американски граждани са журналистите Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа/Радио Свобода и Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл. Те са в ареста заради обвинения, които те, техните работодатели и поддръжници отхвърлят като политически мотивирани.

Задържан е и американският гражданин Пол Уилън, който през 2020 г. беше осъден на 16 години затвор по обвинения в шпионаж, които той и правителството на САЩ многократно са отхвърляли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG