Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да изляза оттук жива и здрава." Журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода след 6 месеца в руски затвор


Журналистката Алсу Курмашева
Журналистката Алсу Курмашева

Тя има руско гражданство и дълъг стаж като журналист в Радио Свобода. Преди половин година обаче се оказа, че това е престъпление, за което може да бъде осъдена на 10 години затвор.

Около 25 години Алсу Курмашева работи като журналистка в татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL). Преди шест месеца, както тя казва, "в един миг това се превърна в престъпление".

Този момент идва на 18 октомври, когато Курмашева, която има двойно гражданство - руско и американско, е арестувана в Казан и обвинена, че не се е регистрирала като т. нар. "чуждестранен агент" по наказателния руски закон, насочен срещу журналисти, активисти и други.

По-късно Курмашева беше обвинена в разпространение на лъжи за руската армия и я очакват до 10 години затвор, ако бъде осъдена.

RFE/RL и правителството на САЩ казват, че обвиненията са отмъщение за работата ѝ като журналист за медията. Тя е пътувала до Русия, за да посети и да се грижи за възрастната си майка. Първоначално е била задържана, докато е чакала обратния си полет на 2 юни на летището в Казан, където паспортите ѝ са били конфискувани.

„На 18 октомври миналата година бях хвърлена в затвора по обвинения, които все още нямат смисъл в главата ми“, написа тя в скорошно съобщение, публикувано от месечно издание на татарски език в Казан.

Курмашева живее в Прага с двете си дъщери и съпруга си Павел Буторин, който също е журналист в RFE/RL. Тя описва условията в затвора като лоши и казва, че здравето ѝ се е влошило, тъй като е нямала достъп до лечение.

Журналистката пише, че "някои заболявания са се засилили", но лекарствата и редовните упражнения "ми дават силата да се държа и да понеса болката".

Екипът на RFE/RL в Прага в израз на солидарност със задържаната журналистка Алсу Курмашева. 8 ноември 2023 г.
Екипът на RFE/RL в Прага в израз на солидарност със задържаната журналистка Алсу Курмашева. 8 ноември 2023 г.

„Тя е държана в нечовешки условия само заради факта, че е американка“, казва съпругът ѝ. „Искам руското правителство да обясни на мен и децата ми защо точно Алсу е държана като заложница. Тя не е опозиционен политик. Тя не е активист. Тя не е престъпник. Задържането ѝ е неправомерно. Мястото ѝ не е в затвора. "

Много критици и организации за защита на правата казват, че т. нар. закон за чуждестранните агенти се използва от Кремъл за потискане на всяко несъгласие. Той беше гласуван и приет в страната през 2019 г.

Москва беше обвинена, че е задържала американци, за да ги използва като разменна монета за обмен на руснаци, затворени в САЩ.

„Руските власти провеждат жалка наказателна кампания срещу неправомерно задържаната Алсу Курмашева“, казва президентът на RFE/RL Стивън Капус.

Друг американски журналист, репортер на "Уолстрийт Джърнъл" - Еван Гершкович, е задържан от март 2023 г. по обвинения в шпионаж, които и той, и вестникът категорично отричат. Те казват, че 32-годишният мъж просто е изпълнявал работата си като акредитиран репортер, когато е бил арестуван.

През февруари 23 страни номинираха Курмашева за световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО - Гийермо Кано за 2024 г. За Курмашева наградите са нещо, върху което има малко време да се съсредоточи. Вместо това целта ѝ е проста: „Най-голямото ми желание е да изляза оттук жива и здрава.“

Наградата, създадена през 1997 г., се връчва всяка година и отличава човек или група от хора, които имат „изключителен“ принос за защитата и насърчаването на свободата на печата по целия свят въпреки „опасността и преследването“, пред които са изправени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG