Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армения протестира срещу арестите на бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах


Колите на бежанци от Нагорни Карабах преминават през село Корнидзор.
Колите на бежанци от Нагорни Карабах преминават през село Корнидзор.

Арменското външно министерство протестира срещу арестите на няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах от азербайджанските власти, съобщи арменската служба на Свободна Европа.

В края на септември Азербайджан проведе 24-часова офанзива, след която обяви, че е поел контрола над Нагорни Карабах. Няколко дни след това сепаратисткото правителство на региона съобщи, че непризнатата република ще спре да съществува до края на годината. На 27 септември беше извършен първият арест на бивш лидер на фактическото управление на региона - Рубен Варданян.

По-рано в сряда министерството съобщи, че бившите де факто лидери на Нагорни Карабах - Аркади Гукасян, Бако Сахакян, Араик Арутюнян, Давит Ишханян, Рубен Варданян и други - са били арестувани "незаконно".

Преди да се оттегли от президентския пост в началото на септември, Араик Арутюнян беше фактическият лидер на Нагорни Карабах. Аркади Гукасян беше президент на сепаратистите от 1997 г. до 2007 г., а Сахакян - от 2007 г. до 2020 г. Давит Манукян пък е бивш заместник-командир на де факто въоръжените сили на сепаратисткия регион.

"Въпреки диалога с представителите на Нагорни Карабах, изявленията на високопоставени служители на Азербайджан относно готовността да уважават и защитават правата на арменците... правоохранителните органи на Азербайджан продължават произволните арести", се казва в изявлението на външното министерство.

В него пише и че Армения "ще предприеме всички възможни стъпки за защита на правата на незаконно задържаните представители на Нагорни Карабах, включително в международните съдилища".

Министерството на външните работи на Азербайджан отхвърли изявлението на арменското министерство, като заяви, че то "представлява опит да се оправдаят действията, извършени от лицата, които в момента са в ареста".

Баку каза, че арестът на четиримата бивши лидери е свързан с дейността им по "подстрекаването към сепаратизъм, терористичните актове, престъпленията срещу мира и човечеството, както и военните престъпления".

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах продължава от края на 80-те години на миналия век. Официално "Република Нагорни Карабах" не е призната от никоя държава от ООН, включително и от Армения.

По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци. Тези миротворци обаче не успяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.

Връщането на региона в пределите на Азербайджан доведе до масово изселване от региона, като по-голямата част от живеещите там етнически арменци вече са го напуснали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG