Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи срещу правителството в Армения блокираха пътища. Арестувани са над 220 души


Митингът в Ереван на 27 май 2024 г.
Митингът в Ереван на 27 май 2024 г.

Общо 226 души са задържани в понеделник, по време на протести в различни части на Армения, предизвикани от очертаването на границите с Азербайджан. Това съобщава арменската информационна агенция News.am, като се позовава на Министерството на вътрешните работи на страната.

Според информацията в полицейските управления няма повече места. Сред задържаните са депутати, известни в страната певци и лекар. Полицията се е опитала да задържи и архиепископ Баграт Галстанян, лидер на опозиционното движение "Тавуш в името на родината". Протестиращите попречиха на полицията да направи това.

Демонстрантите скандират протестни лозунги и блокират улици с автомобили и контейнери за смет. Блокирани са улици в столицата, както и магистралите от Ереван към Армавир, Ащарак и Севан.

Демонстрациите започнаха рано в понеделник по призив на Галстанян. На митинг в неделя опозицията го номинира за поста министър-председател на Армения - на мястото на Никол Пашинян. Той обаче не може да се кандидатства за поста заради второто си гражданство - канадско.

С "акциите на неподчинение" недоволните искат оставката на Пашинян, съобщи арменската служба на Радио Свободна Европа.

Опозицията се опитва да започне процедура по импийчмънт срещу Никол Пашинян. Управляващата партия пък твърди, че се подготвя държавен преврат.

Междувременно арменската полиция започна да задържа протестиращите. Сред тях са депутатите от опозицията Ашот Симонян и Артур Саркисян, както и Игор Хачатуров, син на бившия началник на Генералния щаб на арменските въоръжени сили Юрий Хачатуров.

Протестиращите се противопоставят на териториалните отстъпки на Азербайджан, на който Армения обеща да прехвърли няколко гранични села. Те са раздразнени от решението на правителството за едностранните отстъпки и се опасяват от нова война с Азербайджан.

Протестират и от пограничните села. Те се притесняват, че ще загубят домовете си, когато Армения предаде обещаните на Азербайджан села.

Според Сергей Мелконян, изследовател в Института за приложна политика на Армения, във въпросните села не живее никой от 80-те години на миналия век заради сблъсъците на армено-азербайджанската граница. Те се намират в неутралната зона между двете държави.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан водиха две войни за региона Нагорни Карабах, който след разпадането на Съветския съюз е анклав с преобладаващо етническо арменско население и е международно признат за азербайджанска територия.

През 2020 г. Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно със седем околни района, за които арменските сили претендираха по време на предишния конфликт.

След като Баку пое пълен контрол над региона в резултат на еднодневна военна операция през септември 2023 г., близо 100 хил. етнически арменци избягаха от Нагорни Карабах в Армения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG