Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армения поиска "незабавно" мисия на ООН в Нагорни Карабах


Външният министър на Армения Арарат Мизорян
Външният министър на Армения Арарат Мизорян

Армения призова "незабавно" да бъде изпратена мисия на ООН в Нагорни Карабах, която да наблюдава ситуацията на място, съобщи Франс прес в неделя.

Това се случва, след като в сряда приключи бързата офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах, където Баку обяви, че е поел контрол.

"Международната общност трябва да положи всички усилия за незабавното изпращане на междуведомствена мисия на ООН в Нагорни Карабах, която да наблюдава и оценява правата на човека и хуманитарната ситуация и ситуацията със сигурността на място", каза арменският външен министър Арарат Мирзоян.

Това се случи по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в събота.

Мирзоян отново отправи обвинения към Баку за "етническо прочистване" в сепаратисткия регион. "За съжаление, ние нямаме партньор за мир, а страна, която открито заявява, че "правото е на страната на по-силния" и постоянно използва сила, за да наруши мирния процес", добави той.

"Посланието е ясно: можете да говорите за мир, а ние да воюваме, и няма да можете да промените нищо", подчерта министър Мирзоян.

Няколко часа по-рано от същата трибуна на Общото събрание азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов обеща, че арменското мнозинство в Нагорни Карабах ще бъде третирано наравно с другите граждани на страната.

По-рано в събота първият конвой на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) с хуманитарна помощ пристигна в Нагорни Карабах. Русия също изпрати помощ.

Живеещите в Нагорни Карабах етнически арменци казват, че са обсадени, разполагат с малко храна и недостатъчно електричество и гориво.

По-рано Москва съобщи, че арменските сепаратистки бойци са започнали да предават оръжията си.

Нагорни Карабах е международно признат за азербайджански, но е на практика независим, откакто се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на миналия век.

По време на друга кратка война през 2020 г. Азербайджан си възвърна голяма част от територията, както и седем околни района, които от 90-те години на миналия век бяха контролирани от етнически арменци с подкрепата на Ереван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG