Връзки за достъпност

Извънредни новини

Етническите арменци искат да напуснат Нагорни Карабах. Армения изрази готовност да ги приеме


Арменският премиер Никол Пашинян
Арменският премиер Никол Пашинян

Етническите арменци в Нагорни Карабах искат да напуснат района, каза в неделя пред Ройтерс ръководството на региона. Правителството на Армения изрази готовност да ги приеме.

Новината идва, след като в сряда Азербайджан приключи краткотрайната си офанзива и обяви, че е поел контрол над региона.

Давид Бабаян, съветник на президента на самопровъзгласилата се през 90-те Нагорно-Карабахската република - Самвел Шахраманян, каза, че арменците не искат да живеят като част от Азербайджан и се опасяват от етническо прочистване.

"Нашите хора не искат да живеят като част от Азербайджан. 99,9 процента предпочитат да заминат за нашите исторически земи", каза Бабаян. Арменците в Нагорни Карабах са близо 120 000. По думите на Бабаян не е ясно кога те ще започнат да се преселват.

Премиерът на Армения Никол Пашинян каза в неделя, че Армения е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах.

Той добави, че военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни. Това е явна критика към Русия, основният съюзник на Армения сред големите сили, пише Ройтерс.

"През последните дни в Нагорни Карабах пристигна хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията", допълни Пашинян. По-рано в петък той изрази надежда, че етническите арменци, които живеят в в рагиона, могат да останат там, и каза, че Ереван ще приеме приток на етнически арменци, ако те решат да напуснат Нагорни Карабах, но че такова масово преселване ще се осъществи само ако за тях стане невъзможно да останат там.

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", посочи Пашинян.

"Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах", добави премиерът.

Етническите арменски власти в Нагорни Карабах съобщиха също, че руските миротворци в региона ще ескортират до Армения останали без дом арменски семейства, които пожелаят това.

Районът е международно признат за азербайджански, но е на практика независим, откакто се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на миналия век.

По време на друга кратка война през 2020 г. Азербайджан си възвърна голяма част от територията, както и седем околни района, които от 90-те години на миналия век бяха контролирани от етнически арменци с подкрепата на Ереван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG