Връзки за достъпност

Извънредни новини

"30 години една мечта". Б.Т.Р., които правят музика за любов, а не война


Концерт на Б.Т.Р. по случай 30 години на сцената. Зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.
Концерт на Б.Т.Р. по случай 30 години на сцената. Зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.

Те са една от най-известните български рок групи. Когато чуете "Цвете от Луната", "Елмаз и стъкло", "Спасение", веднага ще се сетите, че това са Б.Т.Р. И макар да носят името на бойна машина, тяхната най-голяма сила е музиката, която разказва за любов. Б.Т.Р. празнуват 30 години на сцената.

На 13 октомври (петък) не се случи нещо фатално, a се случи нещо хубаво в Зала 1 на НДК в София. Рок групата Б.Т.Р. отбеляза 30-тата си годишнина на сцената с концерт, съвместно със симфоничния оркестър на МДТ "Константин Кисимов" Велико Търново, под диригентската палка на Георги Патриков.

Залата беше пълна. А почитателите на Б.Т.Р. чуха песните от 30-годишната история на групата в нови аранжименти, адаптирани за рок група и симфоничен оркестър.

Концерт на Б.Т.Р. в зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.
Концерт на Б.Т.Р. в зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.

Б.Т.Р. стартират като група от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) през 1984 г. Бандата е създадена от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). Бандата преминава през няколко промени в състава си. Стават известни през 1993 г. и затова тази година се счита за началото на тяхната история. Тогава излиза и първият им студиен албум с Атанас Пенев-Наско като вокал "Bending the Rules".

В настоящия състав на Б.Т.Р. са Атанас Пенев – Наско (вокали), Славчо Николов (китара и вокал), Иван Калфов (бас китара) и Илиян Диков (барабани).

Началото, както за много други банди, особено рок банди в България, никак не е лесно. През 1995-96 г. момчетата са готови с нови записи за следващ албум.

"Имахме албум, но звукозаписните компании ни казваха, че не могат да ни издадат, защото нямаме хит", разказва Славчо пред многобройната публика в НДК на 13 октомври.

Оказва, че почти всяка една от тези песни по-късно се превръща в хит. Става дума за албума "Б.Т.Р. '97". Част от него са "Хей, момиче", "Елмаз и стъкло", "Златната рибка", "Хвани живота си в ръце" и други, които Б.Т.Р. изпълняват на концертите си и днес.

В края на 1997 г., Б.Т.Р записват един от най-големите си хитове – "Спасение". Песента е част от саундтрака на филмите "Омагьосания кръг" и "Аз обвинявам". "Спасение" е включена в албума "7 балади", който е издаден и пуснат на пазара през 1998 г. От него са продадени над 150 000 копия.

Рок, който събужда и разплаква

През 2018 г. излиза албумът им "Невидими стени". Песента "Ела", която е част от него, беше специален акцент в концерта на групата в зала 1 на НДК и показа, че рок музиката, освен да събужда, може и много качествено да разплаква.

Един от трудните периоди за групата е времето на пандемията от COVID-19. Той става причина да отпаднат много техни участия. Това обаче е и време за работа и нов порив за Б.Т.Р. Тринадесетият им албум "Пъзел" е издаден на 13 октомври 2021 година. И най-фаталното в него е, че е фатално добър.

"30 години са една мечта. Една голяма мечта да бъдем точно там, където сме в момента. Да бъдем група, да свирим българска рок музика и хората да харесват това, което правим", казва Наско от Б.Т.Р. за годишнината на групата пред Свободна Европа.

Той и колегите му от бандата са оптимисти за следващите 30 години от своята история. Сигурни са, че имат още много какво да дадат на българската рок музика, като имат за пример много други банди с творческо дълголетие – "Щурците", "Сигнал", "Диана Експрес" и "The Rolling Stones".

За публиката на Б.Т.Р. и старите, и новите им песни са ценни, защото старите не са изгубили своята актуалност, а новите доказват, че Б.Т.Р. си остават единствените "бойни машини", които правят музика за любов, а не война.

Концерт на Б.Т.Р. в зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.
Концерт на Б.Т.Р. в зала 1 на НДК, София, 13 октомври 2023 г.
  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG