Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън подкрепя елиминирането на Хамас, но смята и че трябва да има палестинска държава 


Джо Байдън
Джо Байдън

Ислямистката палестинска групировка Хамас, обявена от Израел, ЕС и САЩ за терористична, трябва да бъде елиминирана изцяло. Това каза американският президент Джо Байдън в интервю пред Си Би Ес по повод избухналия конфликт в Близкия изток, след като Хамас извърши безпрецедентно по своя мащаб нападение срещу Израел на 7 октомври.

От друга страна Байдън е на мнение, че трябва да бъде създадена палестинска държава, предаде Ройтерс. В момента палестинците нямат своя държава, а населяват територията на историческата област Палестина, която обхваща държавата Израел, Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан.

В интервю за предаването “60 минути” Байдън заяви, че е уверен, че Израел ще действа, спазвайки правилата на войната в конфликта си с палестинците. Той допълни, че изпращането на американски военни сили в района не е необходимо.

САЩ беше първата страна, която оказа подкрепа на Израел, изпращайки в Средиземно море своя самолетоносач “Джаралд Форд”. Впоследствие там беше изпратен и самолетоносачът “Дуайт Айзенхауер” с цел да бъдат възпрени евентуални враждебни действия срещу Израел и разширяване на конфликта с Хамас.

На този фон американският президент предупреди, че нивото на терористична заплаха в САЩ се е увеличило заради кризата в Близкия изток.

Второ посещение на Блинкен

Междувременно стана ясно, че обиколката на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в региона ще включи негово второ посещение в Израел. Той посети на 12 октомври Тел Авив, за да декларира подкрепата на Вашингтон за страната.

След това Блинкен посети Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. Сред лидерите, с които американският държавен секретар разговаря, бяха президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Абас отхвърля убийствата на цивилни

Махмуд Абас коментира в неделя, че действията и политиките на Хамас не представляват целия палестински народ, цитиран от Ройтерс, която се позова на официалната палестинска новинарска агенция УАФА.

По време на свой телефонен разговор с венецуелския президент Николас Мадуро Абас е определил Организацията за освобождение на Палестина (ООП) като „единствен легитимен представител на палестинския народ“.

„Президентът потвърди, че отхвърля убийствата на цивилни и от двете страни и призова за освобождаването на цивилните, затворниците и задържаните и от двете страни“, се казва в съобщението на УАФА.

След нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври стана ясно, че ислямистите са взели за заложници поне 150 израелци. Групировката обаче отказа да води преговори за тяхното освобождаване, докато израелската армия нанася въздушни удари по Ивицата Газа.

В същото време Израел започна подготовка за сухопътна акция в крайбрежния анклав, каквато не е правена досега в историята на конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG