Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е готова да приеме в болници 17 от пострадалите при взрива в Румъния


Така изглежда мястото на взрива в предградието Креведия.

Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите при експлозиите в Румъния. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Двама загинаха след две експлозии на станция за втечнен газ в предградие на Букурещ на 26 август, а 57 души са ранени. Осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората. Сред ранените, много от които са получили тежки изгаряния, са 39 пожарникари и четирима полицаи, заяви началникът на румънския департамент по извънредни ситуации Раед Арафат. Седем пациенти с изгаряния са прехвърлени за лечение в други страни от Европейския съюз, добави той.

Министър Хинков каза, че са осигурени специалисти, апаратура и леглова база, сформирани са екипите на спешна помощ, за да осигурят транспортирането на пострадалите в Румъния до болниците в България. Пострадалите може да бъдат транспортирани с хеликоптери от румънска страна, след като бъдат стабилизирани и състоянието им позволява да пътуват до България.

Седем от пострадалите могат да бъдат настанени във ВМА - Варна, шестима - в "Пирогов", и по двама - в "Свети Георги" в Пловдив и частна болница "Медика" в Русе. Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50 на сто изгаряния, добави Хинков.

Първоначалната заявка към нас е била да окажем помощ на осем души, но впоследствие броят се е увеличил, каза здравният министър Христо Хинков. По данни на консулството ни в Румъния няма пострадали български граждани, съобщи той.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че по линия на бедствия и аварии в Европа е обявена публична заявка за помощ и България се е включила веднага в подготовката на системата, за да може да приеме пострадали от Румъния. Той каза още, че внимателно са преценени възможностите и България с доста усилия е успяла да осигури 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния.

Подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е подсигурила три легла, други страни са подсигурили по две, по едно. Ние като приятелски и гранични държави и народи направихме максималното, за да облекчим и тяхната система и да приемем повече хора, допълни Пенков.

Пенков каза, че МВР ще организира полицейски експорт, за да може по-бързо да се придвижат ранените, когато кацнат на наши летища. Той допълни, че летището в Русе е в ремонт, но въпреки това са създадени условия за кацане на хеликоптер.

Румънската редакция на Свободна Европа съобщава за обществен гняв след инцидента на фона на твърденията за корупция и недостатъчен надзор на газстанцията, който да гарантира спазването на правилата за безопасност.

През 2015 г. 64 души загинаха при пожар в нощен клуб в Букурещ, причинен от фойерверки. Това доведе до бурни протести, имаше и политически последици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG