Връзки за достъпност

Извънредни новини

България забранява влизането на автомобили с руска регистрация


Колона от автомобили на българската граница (илюстративна снимка).
Колона от автомобили на българската граница (илюстративна снимка).

България ще наложи до края на деня в понеделник забрана за влизането на автомобили с руска регистрация на територията си. Това съобщи директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов пред БНТ.

Това беше потвърдено по-късно в понеделник и в прессъобщение на Агенция "Митници".

Новината идва дни, след като в петък депутатът от ДПС Делян Пеевски настоя в своя позиция правителството незабавно да приложи европейската забрана, свързана с руските автомобили. Тя включва недопускането на превозни средства, регистрирани в Русия, да пресичат границите на Европейския съюз (ЕС).

Това се отнася за леки коли и автомобили за превоз на до 10 души, без значение дали автомобилът се използва за частна, или за търговска цел. Ограничението е част от санкциите на ЕС срещу Русия заради започнатата от нея война в Украйна.

Потвърждение и допълнителни разяснения за въпросната забрана бяха изпратени от Европейската комисия (ЕК) до страните членки на 11 септември.

В петък Пеевски поиска министрите на вътрешните работи и на финансите да разпоредят на митниците и граничната полиция веднага да приложат забраната в България. Отговор от институциите дойде в понеделник.

"Сигурен съм, че до края на деня тази забрана ще започне да действа и на територията на България", каза Златанов.

Той добави, че дирекция "Гранична полиция" работи по въпроса от миналия четвъртък, най-вече съвместно с митниците. По думите му "основната тежест е там, тъй като се касае за стоки".

Златанов добави, че ограничението на ЕС позволява "широко тълкуване", затова много страни членки са обсъждали как да го въведат. Други държави, като Литва, Латвия и Естония, са въвели забраната веднага.

Златанов не каза колко автомобили с руска регистрация преминават българската граница всеки месец, но заяви, че този брой не е значителен.

Забраната за товарните автомобили, регистрирани в Русия, действа от няколко месеца.

От митниците уточниха, че руските коли, които вече се намират на територията на ЕС, ще трябва да напуснат "не по-късно от шест месеца от първоначалното им въвеждане или в срока на разрешения им временен внос, като няма да имат възможност да влязат отново или да получат разрешение за удължаване на временния внос".

Анализ на агенцията от 12 септември 2023 г. насам показва "малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация".

През 2022 г. ЕС наложи санкции срещу Русия в отговор на непредизвиканата руска инвазия в Украйна. Москва обяви България и останалите страни, които въведоха ограниченията, за „неприятелски“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG