Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов украински батальон "Сибир" набира руснаци за участие във войната


Украински войници. Снимката е илюстративна.
Украински войници. Снимката е илюстративна.

Украинският батальон "Сибир" набира руснаци за участие във войната на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс във вторник. Сред тях има буряти и хора от други малцинства, които са сред най-засегнатите от военната мобилизация.

Новината идва на фона на най-голямата руска офанзива срещу Украйна за последните месеци, както и на продължаващата украинска контраофанзива.

В момента група от 20 руски граждани, облечени в украински униформи, се упражнява в стрелба с автомати и картечници на обикновено стрелбище в околностите на Киев. Очаква се те скоро да се включат в боеве срещу руската армия.

Според техния командир, украинец с кодово име "Батя", някои от новобранците в новосформирания украински батальон "Сибир", с жълто-синя емблема на ръкавите си, вече са готови за битка.

Според украински военен, пожелал анонимност, повечето от 50-те членове на подразделението идват от Русия, като са пътували през трети страни, за да стигнат до Украйна. Много от тях са от коренното население на Сибир. Новобранците казват, че искат да се борят срещу руския империализъм както в Украйна, така и в Русия.

"Още от времето на царска Русия, когато ни колонизираха, те унищожиха нашата култура, език и традиции. Това беше чисто и просто русификация", казва пред Ройтерс Генадий, 29-годишен младеж с кодово име "Бурят". То идва от родната му област Бурятия, който се намира до сибирското езеро Байкал.

Според военни анализатори Бурятия и някои от другите руски региони, чиито коренни жители не са руснаци, са осигурили непропорционално голям брой войници за руската офанзива. Според Генадий много са били мобилизирани насила, а други са били подмамени от заплатите, които може да надхвърлят до 10 пъти това, което печелят жителите на региона.

Фондация "Свободна Бурятия" казва, че стремежът да се мобилизират непропорционално голям брой буряти е политически избор, тъй като Кремъл смята, че Бурятия представлява по-малък риск по отношение на антиправителствените протести.

Не всички новобранци в украинския батальон са от Сибир. Някои от тях са от други части на Русия, но казват, че са водени от желанието да се присъединят към подразделение, което се бори за Украйна, и изразяват солидарност с коренните жители на Сибир.

През април 2022 г. беше съобщено за създаването на друг батальон, съставен изцяло от руски граждани, доброволно преминали на страната на Киев - "Свобода за Русия" ("Свобода России").

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG