Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възрастен човек". Байдън няма да бъде обвинен за неправомерно съхраняване на документи


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Срещу президента на САЩ Джо Байдън няма да бъдат повдигани обвинения за неправомерно съхраняване на класифицирани документи. Това съобщи в четвъртък специалният прокурор по случая, цитиран от Ройтерс.

Решението на прокуратурата идва след разследване, продължило 15 месеца. То започна, след като екипът на Байдън откри две партиди с поверителни документи в складово помещение в дома му, както и в негов офис. Те са от времето преди 2017 г., когато Байдън заемаше поста вицепрезидент.

Сега специалният прокурор Робърт Хър съобщи, че няма да повдига наказателни обвинения срещу настоящия президент, тъй като Байдън е сътрудничил на разследването. Освен това според него ще е трудно той да бъде осъден, тъй като ще се представи пред съдебното жури като "добронамерен, възрастен човек с лоша памет".

По думите на Хър паметта на Байдън се е показала като "силно ограничена" по време на интервютата с него, като той е забравил коя година е започнал мандатът му по време на президентството на Барак Обама, както и годината, в която е починал синът му.

Робърт Хър е бивш прокурор и е заемал висок пост в Министерството на правосъдието по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп. В доклада си той добавя още, че документите, намерени у Байдън, може да са били отнесени в дома му, докато той е бил вицепрезидент и е имал правомощието да пази такива материали.

В гневно изявление по-късно в четвъртък Байдън каза, че "паметта му е добра". Той отрече да е забравял кога е починал синът му и заяви, че твърдението, че може умишлено да е пазил класифицирани материали, е "откровено погрешно".

В началото на миналата година Белият дом съобщи, че юристи на президента Байдън са намерили втори комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в дома му в щата Делауер. Тогава също се разбра, че такива документи са намерени в офис на университета на Пенсилвания във Вашингтон, който е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г.

Поверителни правителствени документи бяха намерени и у бившия президент Доналд Тръмп. Въпреки че между двата случая има прилики, има и някои съществени разлики. За разлика от Байдън Тръмп получи обвинения за действията си.

Белият дом каза, че адвокатите на Байдън са открили малък брой секретни документи и са ги предали след откриването. Тръмп обаче отказваше да предаде предполагаемите документи, докато претърсване на ФБР през 2022 г. не откри около 100 секретни документа.

Това доведе до обвинения за възпрепятстване на правосъдието срещу Тръмп. Делото срещу него е насрочено за май.

По-рано тази седмица Апелативният съд на САЩ отхвърли искането му да получи имунитет срещу наказателни обвинения, пред които е изправен. Срещу Тръмп са заведени и множество други обвинения и дела. Те са свързани с неговата роля в безредиците след последните президентски избори през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG