Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди домакинства са без ток. Авариите може да се намалят с рязане на дървета, смята енергийният министър


Дърво, паднало върху автомобили в София след снеговалежа
Дърво, паднало върху автомобили в София след снеговалежа

Хиляди домакинства все още нямат ток, съобщи БНР във вторник. Министърът на енергетиката Румен Радев каза, че дърветата са големият проблем пред екипите на електроразпределителните дружества и за да се предотварят подобни аварии, е нужно те да получат правомощия да режат клони или изцяло да премахват дървета.

Новината идва след обилния снеговалеж в страната в неделя. Тогава вследствие на аварии много населени места останаха без ток и вода, имаше паднали дървета и непроходими пътища.

Във вторник десетки общини в страната, включително цялата Разградска област, остават в бедствено положение. Общо 55 училища в страната са отменили учебните занятия, включително заради липса на електричество, а в други 17 е въведено дистанционно обучение. Учебните заведения са изброени на сайта на Министерството на образованието.

По думите на министъра на енергетиката Румен Радев падналият мокър и обилен снеговалеж, придружен с вятър, са довели до счупването на много клони, които са паднали върху електропреносната мрежа.

"Не казвам, че трябва да изсечем поголовно дървета, но трябва да ни се подсигурява поне достъп до компрометираните дървета. На нас не ни се разрешава дори да режем клони", каза Радев пред Нова телевизия.

По информация на БНР към 23 часа в понеделник 75 населени места са били без ток. Най-много села без електрозахранване има в област Силистра - 22 и в Шумен - 21. Тежка е ситуацията и в Ловеч, Плевен, Монтана и Враца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG