Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко сложи армията в "пълна бойна готовност" след бунта на Пригожин в Русия


Александър Лукашенко. Снимката е архивна
Александър Лукашенко. Снимката е архивна

Армията на Беларус е поставена в “пълна бойна готовност”, съобщи авторитарният лидер на страната Александър Лукашенко във вторник. Новината идва, след като в Русия частната военна групировка “Вагнер” се обърна срещу ръководството на армията и тръгна на въоръжен поход към Москва, който беше прекратен в събота вечерта.

В петък вечерта Пригожин обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. По-късно той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода, а Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус.

Според Москва и Минск договорката е постигната с посредничеството на Лукашенко, който е съюзник на руския президент Владимир Путин.

Във вторник Лукашенко каза, че събитията в Русия са резултат от действия на Запада - твърдение, което не отговаря на истината и за което авторитарният президент не предостави никакви доказателства. Всички западни държави определят случващото се в Русия като вътрешен въпрос за Москва.

Той обясни поставянето на армията на Беларус в пълна бойна готовност също със заплаха от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG