Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Църквите не са за политика". Как властите в Беларус контролират религията


Хенрих Околотович, настоятел на църквата "Свети Йосиф" във Воложин, задържан през ноември 2023 г.
Хенрих Околотович, настоятел на църквата "Свети Йосиф" във Воложин, задържан през ноември 2023 г.

Беларус е втората страна в света след Никарагуа по брой на преследвани духовници. Само през 2023 г. са арестувани десет беларуски католически свещеници, а най-малко 60 са пострадали от политическо преследване от властите.

Вече повече от три години в Беларус продължават репресиите. От 2020 г. насам, когато в страната имаше месеци на масови протести заради съмнения за фалшифицирането на резултатите от президентските избори, хиляди граждани са осъдени и преследвани по политически причини.

Духовенството не прави изключение. От 2020 г. властите преследват както опозиционно настроени свещеници, така и активни енориаши. В опит да контролират религията, те променят закона за религиозните организации, следят проповедите в църквите и образуват наказателни дела срещу свещеници.

Беларуската служба на Радио Свобода разказва как изглежда ситуацията с политическото преследване на вярващи и представители на църквата.

"Скъпи мои свещеници, гледайте си работата"

Още през август 2020 г., малко след началото на масовите протести в Беларус, президентът Александър Лукашенко започва да заплашва беларуските свещеници - най-вече онези, които говорят на енориашите си за несвободните избори и последвалите репресии.

"Изненадан съм от позицията на нашите изповедници. Скъпи мои свещеници, гледайте си работата", казва Лукашенко.

"Хората трябва да идват в храмовете, за да се молят. Църквите не са за политика. Държавата няма да гледа на това равнодушно", добавя той.

Държавата наистина не остава "равнодушна" към изявленията на духовници, които не съвпадат с гледната точка на властите. По данни на организацията "Християнска визия" след 2020 г. в Беларус поне 74 свещеници от различни конфесии са били подложени на административно и дори наказателно преследване заради "политика".

Сред тях са административни дела за "разпространение на екстремистки материали" и наказателни дела за "измяна на държавата".

Неотдавна властите решиха да отидат още по-далеч и се заеха да променят законодателството. На 30 декември 2023 г. Лукашенко подписа закона "За свободата на съвестта и религиозните организации".

Той изисква религиозните организации да бъдат пререгистрирани и забранява дейност, насочена "срещу суверенитета, основните направления на външната и вътрешната политика на Беларус, конституционния ред", както и "дискредитиране на държавата, насърчаване на война, социална, религиозна, расова вражда и други екстремистки дейности".

Всички символи, различни от религиозните, са забранени в новия закон. Той предвижда и създаването от местните власти на "комисии за контрол на религиозните организации" и им дава право да извършват "проверки". Това е пряка държавна намеса в делата на църквата.

През февруари ООН изрази "сериозна загриженост" заради приемането на този закон. Според експерти той противоречи на задълженията на Беларус по международното право, като по същество въвежда държавен контрол върху религиозното образование и литература.

"Загрижени сме, че неясната формулировка на закона може да насърчи произволни решения и да създаде атмосфера на сплашване на религиозни лидери, общности или дейности, считани за нежелани от властите", казват от международната организация.

"В църквата е като в киното, когато видиш извънземен"

Информацията за тоталния контрол над религията и посещенията на официални лица в църквите отговаря "100%" на действителността, казва Максим (името му е променено от съображения за сигурност), енориаш от католическа църква.

"Външен човек може да присъства на всяка меса в църквата. Те се разпознават, защото не познават обредите на месата, не се молят с останалите и не пеят - просто не знаят как да се държат", казва Максим.

По думите му такива хора са по-забележими в малките градове, "защото там всички се познават", докато в големите градове е по-лесно да се слеят с тълпата.

"В църквата можеш да видиш с просто око кой кой е. Това е като в киното, когато видиш извънземно", казва Максим.

И добавя, че ситуацията в религиозните общности "се е променила радикално след 2020 г.".

"Поддръжниците на властта също ходят на църква. Затова и свещениците, и вярващите са станали по-предпазливи", казва Максим. Те са прекратили контактите си с онези свещеници, вярващи или активисти, които са избягали от репресиите и живеят в чужбина.

След 2020 г. "някои разговори за политика или за положението в обществото" са спрели не само в реалния живот, но и в енорийските чатове, казва вярващата Алеся (името е променено).

"Случвало се е преди да има спорове между противници и привърженици на властта. Сега цари абсолютна тишина", казва тя.

На вече вече ѝ е неприятно да ходи на литургия, защото виждам там хора, които служат на властта, които "са се прекръстили". "Например мой познат през 2020 г. беше много активен, говореше срещу правителството. А сега е за "руския свят", казва Алеся.

По думите ѝ католиците, работещи в държавни учреждения, са били викани в КГБ за "разговори". Резултатите от тези разговори обаче остават неизвестни на вярващия.

Оценка на политическата "надеждност"

Според BelPol, асоциация на бивши служители на правоохранителните органи, която се позовава на документи от свои източници, в Беларус е установен тотален контрол върху дейността на религиозните организации.

В тази "работа" са въвлечени активисти на Беларуския републикански младежки съюз и служители на изпълнителния комитет.

На местно ниво се разработват планове за посещение на религиозни служби, изготвят се аналитични доклади, а свещениците са проверявани за "лоялност" към режима.

Проверяващите обръщат внимание на какъв език се провеждат службите, оценяват политическата "надеждност" на духовниците,
проверяват дали поддържат контакти с "опозиционно настроени граждани" и следят социалните мрежи за критики към властите.

На някои места са забранени шествията на религиозните празници, на други... биенето на камбани.

В Новолукомъл пастор, призовавал към молитви за Украйна, е арестуван два пъти за по 15 дни. В решението на съда се казва, че пасторът е бил изобличен от Чашницкия районен изпълнителен комитет.

"Лукашенко е най-слабото звено на Путин". Защо Западът трябва да обърне внимание на Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG