Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част от жилищен блок се срути в Белгород. Русия обвини Украйна


Срутеният вход на жилищен блок в Белгород, 12 май 2024 г.
Срутеният вход на жилищен блок в Белгород, 12 май 2024 г.

В руския град Белгород се срути цял вход на многоетажна жилищна сграда. Руските власти твърдят, че това е станало в резултат на украински обстрел. Шестима души са загинали, а около 20 са ранени, съобщават местните власти. Продължават спасителните дейности.

Новината идва на фона на обвинения на Русия към Украйна за удари по нефтобаза, петролна рафинерия и ресторант в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка "народна република".

В социалната мрежа Телеграм се разпространява видео, вероятно от камера за наблюдение, което показва момента на срутването. То е предшествано от експлозия.

Съобщенията за срутването на входа дойдоха малко след като тази сутрин в Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, беше обявена ракетна тревога. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че входът се е срутил "в резултат на пряко попадение на снаряд".

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че украинските военни са обстрелвали Белгород с тактическата ракетна система "Точка-У" и реактивни системи за залпов огън, като ракетите и снарядите са били свалени, но "фрагменти от една от свалените ракети "Точка-У" са повредили жилищна сграда Белгород".

Като реакция за смъртта на украински жители вследствие на руски обстрел, руското министерство на отбраната многократно е обвинявало за това украинските сили за противовъздушна отбрана, които са свалили руски ракети, фрагменти от които са поразили жилищни сгради.

Следственият комитет на Русия образува дело за терористичното нападение с твърдението, че "в резултат на нападение на украински въоръжени формирования срещу Белгород снаряд е попаднал в жилищна многоетажна сграда".

Украинските военни все още не са коментирали твърденията на руските власти.

Снимки и видео показват, че целият вход на панелния блок от първия до десетия етаж е рухнал. Сградата се намира на улица "Щорса" в квартала "Харковски хълм" в южните покрайнини на града.

Спасителните работи са в ход. Съобщава се, че по време на работата им няколко души са били извадени живо под развалините.

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че 16 апартамента са се срутили напълно. Не е известно колко души са се намирали в тях по това време.

След началото на спасителните работи задържалият се дотогава покрив на срутения вход е паднал. Моментът на срутването на покрива също е заснет на видео.

Като се позовава на администрацията на региона Mash съобщи, че никой не е пострадал при второто срутване, но по-късно Министерството на извънредните ситуации каза, че са пострадали трима негови служители.

Съществува опасност от срутване на цялата сграда. Жителите на останалите входове са евакуирани.

През последните седмици Белгород е редовно обстрелван от украински снаряди. В събота при обстрел на града и областта е загинал един човек, а 29 са ранени, съобщи губернаторът Гладков.

От Белгородска област се извършва обстрел на близкия украински град Харков и Харковска област. През последните дни руските военни засилиха обстрела направиха опит за настъпление в северната част на Харковска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG