Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки са задържани на антиправителствен протест в Белград. Студенти блокираха центъра


Студенти блокираха движението в центъра на Белград, 25 декември 2025 г.
Студенти блокираха движението в центъра на Белград, 25 декември 2025 г.

Студенти се присъединиха към поддръжниците на опозицията в антиправителствените демонстрации в центъра на сръбската столица Белград. Те блокираха улици в близост до правителствени сгради в знак на протест срещу предполагаеми изборни измами, съобщи регионалната служба на Радио Свободна Европа.

Новината идва ден след безредиците късно в неделя, при които демонстранти опитаха да влязат в сградата на кметството. Десетки бяха задържани.

Протестите са поредните, след като на изборите миналия уикенд спечели досегашната управляваща Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич. Той беше принуден да обяви предсрочни местни и парламентарни избори след многохилядни протести през лятото.

Студентите поискаха от властите достъп до избирателните списъци, за да проверят дали избирателите имат право да участват в изборите на 17 декември, след като местни и европейски наблюдатели изразиха съмнения за автентичността на много бюлетини.

В същото време ръководителят на Бюрото за координация на сръбските служби за сигурност Ивица Дачич каза, че "ситуацията в Сърбия е стабилна и че държавата ще продължи да действа координирано за защита на конституционния и правов ред". Думите му са след заседание на Бюрото, на което беше анализирана ситуацията със сигурносттаг.

Студенти блокираха движението на централни улици в Белград, 25 декември 2023 г.
Студенти блокираха движението на централни улици в Белград, 25 декември 2023 г.

Общо 38 души бяха задържани, а седем полицаи - ранени при безредиците в неделя. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата пред кметството, тъй като някои от протестиращите чупиха прозорци и разбиваха врати.

Властта благодари на руските спецслужби

Популисткият президент Александър Вучич нарече протеста "опит за сваляне на правителството, провокиран от чужбина". В същото време говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Запада в опит за дестабилизация на ситуацията в Сърбия.

Арестувани повече от 35 души и ще последват още задържания, каза Вучич.

"Това беше опит за насилствено превземане на държавните институции", каза Вучич пред проправителствената телевизия Pink TV късно в неделя, Той добави, че има доказателства, че "всичко е било подготвено предварително".

Вучич нарече демонстрантите "бандити, които няма да успеят да дестабилизират страната". Той каза, че размириците са организирани от чужбина, но не представи доказателства в подкрепа на това твърдение.

Вучич управлява от 2017 г. и се опитва да поддържа добри отношения с Русия на фона на опити Сърбия да се сближи с Европейския съюз.

Недоволни от резултатите от изборите щурмуваха сградата на кметството в Белград, 24 декември 2023 г.
Недоволни от резултатите от изборите щурмуваха сградата на кметството в Белград, 24 декември 2023 г.

По-късно сръбският министър-председател Ана Бърнабич каза, че руските служби за сигурност са предупредили сръбското правителство за възможни безредици по време на протест на опозицията в Белград.

"Имахме данни от разузнавателните служби, които предупреждаваха за това. На първо място, руската служба за сигурност ни предостави такава информация", каза Брнабич.

По-рано Вучич говори за предупреждения от чужди разузнавателни служби, без да уточнява за кои държави става дума. Той благодари на "чуждестранните разузнавателни служби" за предупреждението.

Протестът беше свикан от проевропейската коалиция Сърбия срещу насилието, която отхвърли резултатите от изборите след претенциите за победа на управляващата партия на Вучич.

Международни и местни наблюдатели на изборите съобщиха за множество нередности, включително случаи на купени гласове.

След гласуването всяка вечер се провеждат мирни протести, като опозицията настоява за анулиране на изборните резултати.

"Целият свят видя кражбите, които не бяха регистрирани. В Белград ние победихме. Белград е свободен град", каза на митинга опозиционният политик Сърджан Миливоевич от Демократическата партия.

Протестиращите носеха знамена и транспаранти на Сърбия и Европейския съюз, като по време на протестите надуваха свирки и викаха "крадци".

Вучич отрече твърденията за изборни измами. По думите му гласуването е протекло в демократична атмосфера.

На 23 декември сръбската прокуратура каза, че е започнала разследване по обвиненията.

Новоизбраният парламент - с контрола на СНС - ще бъде учреден през януари, а формирането на правителство се очаква в края на февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG