Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи и опозицията в Сърбия настояха за анулиране на изборите в Белград


Жена държи плакат с надпис "Деца, извинявайте", докато привърженици на опозицията участват в протеста пред сградата на избирателната комисия в Белград на 18 декември.
Жена държи плакат с надпис "Деца, извинявайте", докато привърженици на опозицията участват в протеста пред сградата на избирателната комисия в Белград на 18 декември.

Стотици протестиращи излязоха по улиците на Белград в понеделник с искане за касиране на изборите, които се проведоха в неделя.

На тях според предварителните резултати печели досегашната управляваща Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич, който беше принуден да обяви предсрочни местни и парламентарни избори след многохилядни протести през лятото.

Сега протестиращите и поддръжниците на проевропейската коалиция "Сърбия срещу насилието" се събраха пред сградите на избирателната комисия и парламента с искане за анулиране на общинските избори в Белград. Обвиненията към управляващата партия са, че незаконно е вкарвала с автобуси хора от други региони и от чужбина, за да гласуват в столицата.

"Повече от 40 000 души без законно местожителство в Белград бяха привлечени в подкрепа на листата на СНС. Това драстично промени избирателната воля, ние настояваме за касиране на изборите в град Белград и за повторно гласуване за градски парламент", казаха от коалицията.

Представителите от "Сърбия срещу насилието" Мирослав Алексич и Мариника Тепич допълниха, че ще започнат гладна стачка, докато изборите в Белград не бъдат анулирани.

Според последните предварителни резултати на Градската избирателна комисия листата на СНС е спечелила 39,3% от гласовете (49 мандата) на изборите в Белград, а "Сърбия срещу насилието" - 34,3% (42 мандата).

Независимият Център за изследвания, прозрачност и отчетност потвърди подозренията, че избиратели са били докарани от Босна и Херцеговина и други бивши югославски републики.

Наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) каза, че участието на Вучич в изборите и пристрастността на медиите към него са довели до нечестна кампания. Организацията има и опасения за злоупотреби с публични средства, сплашване на гласоподаватели и случаи на купуване на гласове.

Вучич разпусна Националния парламент на страната на 1 ноември вследствие на нарастващия обществен натиск след две масови стрелби през май.

След като СНС отказа да изпълни много от исканията на опозиционните протести, основните проевропейски опозиционни партии се споразумяха да се кандидатират заедно с името "Сърбия срещу насилието". Те получиха 23,52% на парламентарните избори според последните данни на РИК, срещу 46,75% за СНС.

Вучич управлява от 2017 г. и се опитва да поддържа добри отношения с Русия на фона на опити Сърбия да се сближи с Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG