Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белослава Кръстева спечели бронз на световното по шахмат за младежи и девойки


Белослава Кръстева по време на последната си партия срещу Кандела Франсиско Гекамбуру в Мексико Сити.
Белослава Кръстева по време на последната си партия срещу Кандела Франсиско Гекамбуру в Мексико Сити.

Българката Белослава Кръстева се класира на третото място на световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в мексиканската столица Мексико Сити.

19-годишната представителка на шахматен клуб “Шах XXI” имаше големи шансове и за световната титла, след като кръг преди края на турнира оглави еднолично временното класиране.

В последния си 11-и двубой обаче Кръстева загуби с белите фигури от аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Това беше първото поражение на българката на световното.

Кръстева, Гекамбуру и Кариса Ип от САЩ завършиха с равен актив от 8,5 точки във финалното класиране, но аржентинката и американката имаха по-добри допълнителни показатели.

Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Ако родената в София шахматистка беше удържала реми на Гекамбуру, тя щеше да стане седмият представител на България със световната титла в различните възрастови групи.

Силното представяне на Белослава Кръстева идва по-малко от два месеца, след като Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG