Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки дърпа чергата". Защо за Нургюл Салимова и шахмата няма държавно финансиране


Нургюл Салимова по време на тайбрек на финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку, където българката стана втора.
Нургюл Салимова по време на тайбрек на финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку, където българката стана втора.

Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат. Успехът ѝ предизвика радост и гордост, но и дебати за проблемите в този спорт в България. Те са свързани с ниско финансиране и с оспорвана надпревара за лидерство. Но сега вниманието към шахмата е повишено и това може да се промени.

Най-големият успех в българския шахмат за последните години. Това постигна 20-годишната Нургюл Салимова в понеделник, когато завърши на второ място на Световната купа за жени в Баку, Азербайджан.

На финала Салимова отстъпи на Александра Горячкина, но получи правото да участва в турнира на претендентките за световната титла през 2024 г. Салимова спечели и 35 хил. долара от наградния фонд на купата.

Последните ѝ партии на финала протекоха на фона на възмущение в социалните мрежи, че е оставена сама в Баку поради липса на средства. Чуха се и обвинения към държавата в недостатъчна подкрепа за шахмата.

Нургюл Салимова и Александра Горячкина на финала на Световната купа.
Нургюл Салимова и Александра Горячкина на финала на Световната купа.

„Докато не стигна Нургюл на финала, никой не беше чувал за проблемите в българския шахмат“, казва за Свободна Европа спортният журналист от вестник „Сега“ Явор Евтимов, който отдавна следи темата. А те са "толкова дълбоки поне от 5-6 години насам.“

Някои винят за това държавата, други - шахматната общност. През 2022 и 2023 г. този спорт не получава никакво държавно подпомагане. Пет федерации се карат коя е официалната, а тази, която разполага с лиценз от държавата, не е призната на международно ниво.

Потърпевши в този омагьосан кръг са българските шахматисти, а решенията на проблемите изглеждат твърде неясни.

"Сияйна роза". Как Нургюл Салимова стигна до върховете на световния шахмат
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Кой е подкрепил Нургюл Салимова

Преди финала на турнира в Баку треньорът на Салимова Живко Жеков каза пред Би Ти Ви, че шахматистката е сама на състезанието, тъй като няма кой да поеме средствата за неин щаб.

Индивидуален спонсор на Салимова е Милен Врабевски, който е покрил престоя ѝ за първия кръг, а останалото трябва да плати тя с наградата, която получава.

Пред Свободна Европа Врабевски каза, че подпомага Салимова от 16-годишна и е покрил изцяло участието ѝ на Световната купа, както и тренировъчния лагер преди това. Врабевски финансира Салимова през своята „Фондация Българска Памет“.

През годините Салимова е получавала подкрепа и от спонсори, свързани с общинския ѝ клуб по шахмат в Бургас. Тя е отличена през 2011 и 2015 г. от фондация „Димитър Бербатов“, която отпуска стипендии на талантливи деца.

В момента Салимова се състезава към „Българска федерация по шахмат 2022“, която държи държавния лиценз за управление на българския шахмат. Неин председател е бившият депутат от БСП Васил Антонов, с когото Свободна Европа разговаря. По думите му в определени ситуации Салимова е подпомагана и от фирми, свързани с членове на управителния съвет на федерацията.

В понеделник стана ясно, че Салимова ще получи премия от Министерството на младежта и спорта (ММС). Точният ѝ размер още не е уточнен.

Макар в Баку състезателката да не е имала щаб, тя е разчитала на помощта на двама гросмайстори от Азербайджан и Турция, а с Жеков се е чувала по скайп.

Има ли държавно финансиране за шахмата

Тази година, с изключение на премията, която Салимова предстои да получи, държавно финансиране за шахмата няма. Причината е, че шахматната федерация, лицензирана от ММС, е създадена едва през 2022 г. и през първата си година няма как да получи държавна подкрепа.

Критериите за финансиране изискват „да имаш медали, постижения, участия в годините назад и тъй като това е нова федерация, тя не е могла да спечели проект за финансиране“, каза в понеделник ресорният министър Димитър Илиев.

По данни на ММС, изпратени до Свободна Европа, в периода 2018-2021 г. за шахмат са отпуснати общо 322 548 лева към спортни клубове и към федерацията (тогава с лиценз разполага „Българска федерация по шахмат 1928“ на бившия депутат от ГЕРБ Руслан Тошев, в която участва и Антонов - б.а.). Максималната подкрепа за лицензирана федерация на годишна база не надвишава 100 хиляди лева.

Финансовото подпомагане на спорта шахмат зависи от дейността и постиженията на спортните организации.

За 2022 и 2023 г. държавно финансиране няма. „Причините за това са свързани с дейността на съответната организация [която кандидатства за финансирането] и са независещи от ММС“, казват от министерството. „Финансовото подпомагане на спорта шахмат, както и на всички други спортове зависи от дейността и постиженията на спортните организации.“

Васил Антонов смята, че дебатите около участието на Салимова на Световната купа са „отлична възможност“ да се постави въпросът за недостига на финансиране в шахмата, а от страна на ММС „има разбиране по тези въпроси“.

Защо има толкова много федерации

Според спортния журналист Явор Евтимов причината за липса на официално държавно финансиране в шахмата са „неуредиците в неговото ръководство“. Освен „Българска федерация по шахмат 2022“, в България има поне още четири шахматни федерации, които взаимно оспорват легитимността си.

Това разделение се развива през последните години. До 2017 г. съществува една федерация, управлявана от Силвио Данаилов, който е мениджър на българския гросмайстор Веселин Топалов.

През 2017 г., когато министър на спорта е Красен Кралев от ГЕРБ, министерска проверка показва, че в периода 2011-2014 г. федерацията под ръководството на Данаилов е превела над 2 млн. лева държавни пари в офшорна сметка.

„Тогава започна да излиза информация за пренасочване на средства, фиктивни договори, злоупотреби - включително със средства от Европейския шахматен съюз (ЕШС). Започнаха съдебни дела, които още не са приключили“, казва Евтимов.

В резултат лицензът на федерацията е отнет, а членството на България в Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и ЕШС е замразено.

Оттогава насам се нарояват „федерации и федерацийки“. От тях „Българска федерация по шахмат 1928“ управлява спорта до 2022 г., когато и нейният лиценз е отнет от ресорния министър Радостин Василев (тогава от партия "Има такъв народ" в кабинета с премиер Кирил Петков).

Пет федерации кандидатстват за лиценз пред ММС след това. През ноември 2022 г. вече служебната министърка на спорта Весела Лечева дава лиценз на „Българска федерация по шахмат 2022“, начело с Антонов.

Останалите претенденти оспорват решението в съда, а това става причина федерацията на Васил Антонов да не получи признание от ФИДЕ. Според международната федерация в България няма орган, който да управлява шахмата. Затова ФИДЕ назначава временна комисия, която да изпълнява тази функция, докато ситуацията се разреши.

Според Антонов комисията „не играе добра роля“ и пречи - особено на международните участия на състезателите, затова лицензираната федерация отказва да работи с нея.

Шахматът не е единственият спорт, където са се нароили алтернативни федерации, но е изумително колко много различни лагери има
Ясен Евтимов

„Всеки дърпа чергата към себе си“, смята Евтимов. „Шахматът не е единственият спорт, където са се нароили алтернативни федерации, но е изумително колко много различни лагери има", казва журналистът и добавя, че няма обяснение за това.

Ще се решат ли проблемите

Основното решение, което временната комисия е взела до този момент, е за провеждане на събрание през септември за избор на ново ръководство на шахмата, подкрепено от съществуващите федерации. Процедурата след това е новата федерация да получи лиценз от държавата, а за целта трябва да отнеме този на федерацията на Антонов.

Позицията на ММС след Световната купа гласи, че „министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите“, но все пак може да съдейства „за възстановяване на диалога“ между тях. В понеделник министър Илиев каза пред Би Ти Ви, че тече проверка на конкурса за лиценз от ноември 2022 г., за да се установи дали е легитимен.

За Свободна Европа от ММС казаха още, че се разработва нова програма за подкрепа на неолимпийските спортове, сред които е и шахматът. Програмата е планирана за предстоящата 2024 г.

„Ако спортът и съответната лицензирана федерация отговарят на заложените в програмата критерии, ще бъдат финансово подпомогнати. Разбира се, че успехът на Нургюл Салимова на Световната купа в Баку би се отразил на размера на подпомагането“, казват от министерството.

„В момента въобще не е работа на държавата да помага“, казва Явор Евтимов. „Изключително задължение на шахматната общност е да намери една обединяваща фигура и да тръгне в обща посока. Каквото и да прави държавата преди това, то ще бъде безполезно.“

"Дамски гамбит". Сериалът, звездите и страстта към шаха
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG