Връзки за достъпност

Извънредни новини

И "Христос е бил пънк рок звезда". Били Айдъл – идолът, който не спира да живее на скорост


Били Айдъл на концерт в Сиатъл, октомври 2012 г.
Били Айдъл на концерт в Сиатъл, октомври 2012 г.

Той е неуморният вестител на пънк рока. Владее сцената вече близо пет десетилетия и няма никакво намерение да спира. В началото на 2023 г. получава първата за годината звезда на Алеята на славата в Холивуд. Той е Били Айдъл, който днес навършва 68 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

От 1977 г. насам Били Айдъл буди пънк рока в публика, готова да го слуша, гледа и следва. Той стига до това не защото е "мързелив", както го нарича един негов учител, а защото е истински идол на пънк рока.

Дали е заради начина, по който поддържа косата си – платиненоруса и на иглички, дали е заради огромната енергия, с която владее сцената, или скоростта, с която пее и живее – нека да видим.

Били Айдъл получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, 6 януари 2023 г.
Били Айдъл получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, 6 януари 2023 г.

Истинското му име е Уилям Майкъл Албърт Броуд. Роден е на 30 ноември 1955 г. в Стенмор, Англия. Когато е на 2 години, семейството му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в преследване на американската мечта, о след четири години се връща обратно в Англия.

Семейството на Уилям са ревностни последователи на Англиканската църква и редовно ходят на църква. Бунтът на Били към това обаче проличава по-късно в песните му. Той се определя като "нерелигиозен християнин" и дори казва, че "Христос е бил пънк рок звезда".

През 1971 г. семейството му отново се мести - този път в Бромли, Югоизточен Лондон, където Айдъл учи в мъжкото училище "Рейвънсбърн". По-късно се премества в предградие на град Уърдинг, Западен Съсекс и учи в мъжката гимназия "Уортинг".

Били е отличен ученик, макар че за него училището е нещо отегчително. Именно това негово отношение е причината учителят му по химия да го определи като "idle" (мързелив от англ. език), без да подозира, че с това ще вдъхнови псевдонима, с който Били по-късно става известен. Но вместо "idle", той се превръща в "idol" (идол в превод от англ.).

Били Айдъл на MTV Video Music Awards, Ню Йорк, 1984 г.
Били Айдъл на MTV Video Music Awards, Ню Йорк, 1984 г.

През октомври 1975 г. Айдъл се записва в университета в Съсекс. Пънк рокът обаче се оказва много по-вълнуващ за него от университета. Затова той решава да напусне учебното заведение и да се отдаде на музиката.

По онова време Били е голям фен на бандата Sex Pistols. Самият той участва в основаването на няколко групи, а през 1977 г. започва соловата си кариера.

Отива да живее в Ню Йорк и през 1982 г. издава първия си албум "Billy Idol". "White Wedding" и "Dancing With Myself" са първите му видеоклипове, които се излъчват по MTV.

През 1984 г. издава албума "Rebel Yell", който е изключително успешен. Той е сертифициран като двойно платинен от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA) с продадени два милиона копия в САЩ.

През 1990 г. Били Айдъл вече живее в Лос Анджелис и записва следващия си албум "Charmed Life". На 6 февруари 1990 г., след като тъкмо е приключил със записите за албума, Били Айдъл се качва на мотоциклета си без каска и претърпява много тежа катастрофа. Блъснат е от кола, след като шофьорът на колата не спира на знак "Стоп".

Музикантът прекарва един месец в болница и претърпява седем операции, докато докторите правят всичко възможно да го спасят. Поставят метална шина в единия му крак и около шест месеца Били е трудноподвижен.

Били Айдъл на концерт в Лос Анджелис, 2015 г.
Били Айдъл на концерт в Лос Анджелис, 2015 г.

Това до голяма степен възпрепятства развитието и на филмовата му кариера. Тогава режисьорът Оливър Стоун вече го е избрал да играе във филма "The Doors" (1991), посветен на Джим Морисън и неговата група.

Но заради инцидента, при който Айдъл едва не губи крака си и от който се възстановява около половин година, той успява да изиграе много малка част от ролята си във филма на Стоун.

А в клипа на хита му "Cradle of Love" го снимат само от кръста нагоре, защото не може да движи краката си по време на снимките.

Дали Били Айдъл спира да кара мотор? Отговорът е не. Не липсват и други инциденти, свързани с това, като този от 2010 г., при който получава фрактура на стъпалото и отново е опериран.

Но Били Айдъл никога не намаля скоростта, с която живее. През 1994 г. е издадена песента му "Speed", която е част от саундтрака на едноименния филм "Скорост" с участието на Киану Рийвс и Санда Бълок.

И сега, когато вече е на 68 години, Били Айдъл продължава да властва на сцената на пънк рока и да прави турнета.

Макар че никога не се е женил, Били Айдъл има син и дъщеря от различни свои връзки, а вече е и щастлив дядо, който не пропуска шанс да се похвали с внуците си в социалните мрежи.

В предаването Audacy Check In той споделя, че дъщеря му Бони Блу има 2 деца, а по-голямата е с "фантастичен и специфичен характер".

"Сега наблюдавам как се проявява нейната индивидуалност и всичко останало. Попи определено е малко като стария си дядо", казва Били Айдъл и добавя, че е страхотно да има внуци.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG