Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама бивши шефове на пътната агенция отиват на съд за смъртта на жена в тунел "Ечемишка"


Тунел "Ечемишка" след ремонта, предприет след смъртния случай през 2017 г.
Тунел "Ечемишка" след ремонта, предприет след смъртния случай през 2017 г.

Софийската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителния акт по делото за смъртта на на жена в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" през 2017 г., съобщи "Сега".

Обвиняеми по случая са бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.

Делото предстои да бъде насрочено за разглеждане в Софийския окръжен съд близо 7 години след настъпването на фаталния инцидент на 5 февруари 2017 г. когато лампа падна върху колата, в която пътуваше жертвата.

Наскоро Върховният касационен съд (ВКС) окончателно присъди на близките на загиналата обезщетения от общо 460 000 лева.

От решението на ВКС по гражданското дело по случая стана ясно, че майката и съпругът на жертвата не са успели да дочакат справедливост. И двамата са починали, след като са приели тежко смъртта на близката им.

Експертизи показаха, че причината за фаталния инцидент е липсата на редовна поддръжка на тунела. Ремонт на съоръжението беше направен едва след смъртта на жената. Във фаталния ден загиналата пътува на предната седалка до шофьора, а автомобилът се управлява от брат ѝ.

По време на гражданското дело се разбра, че стоманената конструкция за окачване на лампите е монтирана в тунела през 1984 г. и се ползва от началото на 1985 г. През следващите 30 години експерти нееднократно са препоръчвали тя да бъде подновена, но това така и не се е случило.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG