Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНБ представи дизайна на българските евромонети


Bulgarian euro coins design BNB
Bulgarian euro coins design BNB

Българската национална банка (БНБ) публикува в четвъртък дизайн на българските евромонети.

Новината идва, след като в края на септември стана ясно, че правителството се цели страната да приеме еврото от 2025 г. Влизането на България в еврозоната е един от приоритетите, около които по-рано се обединиха коалициите, които участват в управлението - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Дизайнът е одобрен от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, както и от Управителния съвет на БНБ. Двете лица на всяка монета са съответно едно с национален дизайн и едно с европейски.

За лицето, което се избира от националните страни, има задължителни и незадължителни елементи. Първите включват изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на ЕС, както и изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“. На българските евромонети от 2 евро ще има надпис „БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“.

Незадължителните елементи включват изписване на кирилица на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка“ и "стотинки" на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и изписване на годината на въвеждане на еврото в България - „2025“.

За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите български разменни монети:

  • Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;
  • Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро;
  • Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.


"Този подход ще осигури приемственост от сегашните към новите евромонети в България и лесната им разпознаваемост, като в същото време ще бъде потвърдена и продължена българската идентичност чрез познатите символи на българските монети", пишат от БНБ.

Художествените проекти са изработени от „Монетен двор“ ЕАД. Дизайнът на общите лица на монетите е на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на ЕС.

Художествените проекти предстои да бъдат представени за одобрение от страна на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки от еврозоната.

По-рано, през април партия "Възраждане"​ внесе достатъчен брой подписи за организиране на референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“. Парламентът го отхвърли, а "Възраждане" сезира Конституционния съд (КС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG