Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП-ДБ бяха избрани за подуправители на БНБ


Новоизбраните подуправители на БНБ Петър Чобанов (вляво) и Андрей Гюров полагат клетва пред Народното събрание, 26 юли 2023 г.
Новоизбраните подуправители на БНБ Петър Чобанов (вляво) и Андрей Гюров полагат клетва пред Народното събрание, 26 юли 2023 г.

В сряда без дебати парламентът избра Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за подуправители на Българската народна банка (БНБ).

Чобанов ще е ръководител на управление „Банково“, а Гюров ще ръководи управление „Емисионно“ на банката. Двамата ще заемат местата на Калин Христов и Нина Стоянова, чиито мандати изтекоха.

Двамата бяха номинирани за подуправители от преизбрания миналата седмица гуверньор на банката Димитър Радев. Той беше издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ПП-ДБ, а това ще бъде вторият му мандат на поста. Радев беше избран, след като мандатът му изтече преди месеци, но няколко поредни парламента не успяваха да гласуват нов човек на поста.

"За" кандидатурите на Чобанов и Гюров гласуваха депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. "Против" бяха депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ", а от БСП се въздържаха.

Тошко Йорданов от ИТН каза, че е гласувал "против" двамата, защото "капацитетът на Гюров не отговаря на заеманата длъжност", а Чобанов има отношение към фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Спомняте ли си, шест милиарда потънаха. И спомняте ли си кой беше финансов министър тогава", каза Йорданов.

Петър Чобанов е дългогодишен народен представител от ДПС, работил е в БНБ и е бивш шеф на Комисията по финансов надзор. Той беше министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски.

Андрей Гюров е народен представител от ПП от 2021 г. През 2022 г. година той беше предложен за гуверньор на БНБ, като тогава се конкурираше за поста с Любомир Каримански от ИТН. Тогава се стигна до сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ“, до избор на управител на банката не се стигна. Впоследствие партията на Слави Трифонов напусна коалицията и кабинетът на Кирил Петков падна.

БНБ упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят и подуправителите ѝ се избират от Народното събрание и са с мандат шест години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG