Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНР отхвърли "внушенията за цензура" след свалянето на интервюто с Митрофанова


Българското национално радио
Българското национално радио

Ръководството на Българското национално радио (БНР) подкрепи решението на Програмния съвет да забрани излъчването на интервюто на водещия Петър Волгин с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова и отхвърли критиките, че това е цензура.

Такива обвинения отправи както самият Волгин, така и партиите "Възраждане" и БСП, известни със заеманите от тях проруски позиции.

"Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения", се казва в официална позиция, разпространена в събота вечерта.

По-рано през деня генералният директор на БНР Милен Митев коментира, че интервюто няма да бъде излъчено или публикувано на сайта на радиото заради "несъответствие с редакционните стандарти".

В позицията на ръководството по случая се уточнява, че в разговора си с Митрофанова Волгин е нарушил изискванията от Етичния кодекс и Редакционните стандарти на БНР "интервютата да бъдат безпристрастни [и] да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника".

"Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти", се казва още в позицията.

От ръководството на БНР определят "внушенията за цензура за недопустими и спекулативни". И декларират, че "БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти".

След спирането на излъчването на интервюто на Митрофанова в събота от "Възраждане" разпространиха своя позиция по случая, че която нарекоха случилото се "политическа цензура и двойни стандарти в българските обществени медии".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък коментира, че "намесата на политици в работата на журналистите е посегателство върху тяхната свобода".

Повод за тези коментари стана реакцията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който се обяви срещу гостуването на руската посланичка в БНР още в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG