Връзки за достъпност

Извънредни новини

Волгин покани Митрофанова в БНР. Украинското посолство го обвини в грубо нарушение на стандартите


Петър Волгин, Елеонора Митрофанова, колаж
Петър Волгин, Елеонора Митрофанова, колаж

Украинското посолство в България изпрати в петък до медиите позиция, в която осъжда предстоящото гостуване на руската посланичка Елеонора Митрофанова в ефира на БНР в събота.

Новината идва, след като в четвъртък на Фейсбук страницата на предаването на БНР "Политически НЕкоректно" беше публикувано съобщение, че Митрофанова ще бъде гост на водещия Петър Волгин, който е обвиняван в разпросраняване на дезинформация и прокремълски тези.

По-рано през годината той беше определен като говорител на руската пропаганда от бюлетин на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) заедно с Мартин Карбовски.

В прессъобщението си украинското посолство "изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение" във връзка с предстоящото интервю.

"Предоставяне от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката", пишат от посолството.

То също е получило покана за участие в предаването, която определя като "опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности". От посолството добавят, че в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение", тъй като от 2014 г. Русия извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна.

Посолството също така е изпратило официално обръщение до парламента и отговорните институции с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването.

По-късно в петък от пресцентъра на ДПС публикуваха позиция на председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски, който поиска СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират и осъди участието на Митрофанова като "груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България".

На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвикана пълномащабна инвазия в Украйна. Европейският съюз, в това число и България, осъди действията на Кремъл и наложи безпрецедентни санкции на Русия, включително забрани редица руски телевизии, разпространяващи тезите на Кремъл.

Според бюлетина на ФХСИ руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията, посветен на медийното влияние на Кремъл в Европа показа как руски дезинформационни твърдения като това, че Русия е стожер на традиционните ценности, жертва на исторически фалшификации и на нечестни търговски практики се срещат в проруски медии в България, които са пряко или косвено под влиянието на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG