Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНР забрани на Петър Волгин да излъчи в ефир интервюто си с Елеонора Митрофанова


В събота пред БНР за пореден път се проведе протест срещу водещия Петър Волгин, който този път беше провокиран от анонсираното интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова.
В събота пред БНР за пореден път се проведе протест срещу водещия Петър Волгин, който този път беше провокиран от анонсираното интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Програмният съвет на Българското национално радио (БНР) е забранил на водещия Петър Волгин да излъчи в ефир интервюто си с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, записано по-рано. Това съобщи самият Волгин.

Гостуването на руската дипломатка беше анонсирано ден по-рано и предизвика протест от страна на украинското посолство и критична позиция на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Интервюто с Митрофанова беше планирано да се излъчи в съботното издание на предаването "Политически некоректно" по програма "Хоризонт". То съвпадна с демонтажа на Паметника на Съветската армия, който започна в началото на седмицата и предизвика остри реакции от Москва и проруски политици в София.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите", написа в събота сутринта във Фейсбук Волгин.

По същото време пред БНР се провеждаше пореден протест на негови критици, които издигнаха плакати срещу руската пропаганда в България.

В ефир Волгин разказа, че сутринта е бил уведомен за извънредно заседание на Програмния съвет на радиото, на което е било взето решение да му бъде забранено да излъчва или публикува в интернет записа от разговора си с Митрофанова. Водещият определи това като цензура и сравни отношението на 16-членния съвет към него с инквизиция.

"Специално на мен и екипа ни е забранено да публикуваме интервюто в каквато и да е форма и където и да е и да го даваме на когото и да е", добави Волгин със заключението: "Толкова за свободата на словото в България."

Той разказа, че е попитал Митрофанова защо в руските държавни медии не се допуска критика към властта, на което тя е отвърнала със свой въпрос - къде по света им пълна свобода на словото? В края на обръщението си, с което откри предаването си, водещият разкритикува демонтажа на съветския паметник, използвайки аргументите на проруски партии в България, като "Възраждане", БСП и "Левицата".

По неофициална информация на Свободна Европа интервюто на руската посланичка е било обсъждано няколко поредни дни и никой от ръководството на програма "Хоризонт" не е възразил. В петък сутринта е имало и планьорка, на която отново е била потвърдена програмата на предаването в събота, включваща интервюто. Самият запис на Митрофанова е бил направен в петък.

В крайна сметка, вместо с нея, Волгин разговаря в ефир в събота с генералния директор на БНР Милен Митев и председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Водещият изрично уточни, че Митев не е имал отношение към забраната интервюто с Митрофанова да бъде излъчено.

По думите на генералния директор решението на Програмния съвет се основава на констатации за "несъответствие с редакционните стандарти".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG