Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов вече не подкрепя 24 май за национален празник


Председателят на политическа партия ГЕРБ и бивш премиер на България Бойко Борисов
Председателят на политическа партия ГЕРБ и бивш премиер на България Бойко Борисов

Бившият премиер на България Бойко Борисов не подкрепя смяната на националния празник от 3 март на 24 май.

"И 3-ти март, и 24-ти май, и Съединението са достатъчно светли празници, за да стават място за раздор, спор или политика”, каза Борисов в сряда в кулоарите на Народното събрание.

Според него вместо това приоритети, без които парламентарната сесия не може да завърши, са необходимите закони за извършване на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложението за смяна на националния празник беше направено от управляващите "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) като част от проекта за конституционни промени. То беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Основният мотив за промяната беше желанието да не се създава разделение в обществото с националния празник. Според предложението част от обществото възприема сегашния като символ на руското влияние в България.

Още при представянето на проекта това предложение привлече общественото внимание. Така по-важни промени като закона за съдебната власт останаха на заден план.

Предложението дори доведе до това леви политици и общественици да поискат референдум за запазване на 3 март като национален празник.

Общият проект с конституционни промени на на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС беше внесен в края на юли.

Освен промяна на националния празник в него има идеи за разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни, индивидуална конституционна жалба.

Тогава ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепата си за промените. Двете партии възразиха единствено срещу ограничаването на кметските мандати.

През последната седмица стана ясно, че двете партии няма да подкрепят и реформата на специализираните служби - друг ангажимент, който те поеха като част от сформирането на правителството.

Борисов, Пеевски и "Крумовите" закони
please wait

No media source currently available

0:00 0:27:48 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG